Hlavní obsah

Prezident absolvuje preventivní zdravotní prohlídku každý rok a zveřejní ji

Prezident Petr Pavel hodlá jít příkladem a absolvuje každý rok celkovou preventivní zdravotní prohlídku, jejíž výstup bude zveřejňovat. Oznámil to ve čtvrtek s tím, že jeho osobním lékařem je dlouhodobě Miroslav Zavoral, který donedávna vedl Ústřední vojenskou nemocnici v pražských Střešovicích.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Prezident Petr Pavel

Článek

Pavel, který informace o zdravotním stavu zveřejnil již před nástupem do funkce, uvedl, že krok vnímá jako osobní odpovědnost i odpovědnost vůči občanům a funkci, již zastává.

„Roky je mým osobním lékařem pan Miroslav Zavoral, který zná mou ‚schránku‘ nejlépe. Právě on bude jako významný profesionál garantem posudků i do budoucna. Zajistí to jejich kontinuitu, srovnatelnost a relevanci,“ dodal prezident s tím, že výsledky prohlídek bude zveřejňovat.

Zprávu o svém zdravotním stavu zveřejnil budoucí prezident loni nedlouho před inaugurací. Stálo v ní, že je „zdravý a vitální 62letý muž, který je schopen plně vykonávat veškeré povinnosti v rámci funkce prezidenta České republiky“.

Zdravý a vitální 62letý muž. Pavel zveřejnil lékařskou zprávu

Domácí

Za dobu výkonu funkce utrpěl prezident několik drobných úrazů souvisejících s pádem z motocyklu, respektive střelbou na střelnici.

V minulosti se spekulace o zdravotním stavu hlavy státu objevovaly v souvislosti s Milošem Zemanem. Toho zejména v průběhu druhého prezidentského mandátu trápila neuropatie dolních končetin, kvůli níž se pohybuje na vozíku, i další obtíže, kvůli nimž byl na podzim 2021 několik týdnů hospitalizován. Exprezident to přičítal nechutenství, lékaři poukazovali na jaterní problémy související s cirhózou.

V minulosti Zeman ke svému zdravotnímu stavu tvrdil, že mu odešla cukrovka, má plíce nekuřáka a prostatu jako panic.

Prezident se zranil při jízdě v terénu. Co mu je, Hrad neuvedl

Domácí

Výběr článků

Načítám