Hlavní obsah

Přestavba ostravského mrakodrapu podle Jiřičné dostala zelenou

Historická událost se odehrála v pátek v ostravské Grossmannově vile. Vedení města podepsalo smlouvu na prodej socialistického činžáku, který dlouhé roky chátrá v centru Ostravy v Ostrčilově ulici. Do roku 2027 z něj vznikne mrakodrap podle návrhu světoznámé architektky Evy Jiřičné.

Foto: AI Design

Po přestavbě dostane ostravský mrakodrap balkony.

Článek

Zchátralý věžák, který je třetí nejvyšší stavbou v Ostravě, promění společnost First Skyscraper. „Dnes se uskutečnil velmi důležitý krok, tedy prodej pozemků, budovy a dalších záležitostí včetně závazných návrhů na rekonstrukci výškového domu. Jsem rád, že se město nakonec rozhodlo dům vysoký 68 metrů opravit. Ve hře byla i jeho demolice,“ připomněl ostravský primátor Jan Dohnal (Spolu).

Podle něj je pro město důležité zachovat tak významnou ostravskou dominantu. „S ohledem na současný územní plán a další regulace je totiž jasné, že po zbourání věžáku by už zde tak vysoká budova postavena nebyla,“ upřesnil primátor.

Foto: Lukáš Kaboň

Z tohoto socialistického věžáku má vzniknout mrakodrap.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Zchátralý věžák je od roku 2013 prázdný. Je třetí nejvyšší budovou v Ostravě.

Přestavba začne příští rok

Eva Jiřičná, která se podepsání smlouvy také zúčastnila, podotkla, že hodně nerada stavby bourá. „Někdy je těžké najít způsob, jak něco opravit. Většinou to ale jde. Jsem ráda, že zafungovala spolupráce s městem a podařilo se to,“ řekla architektka, která na návrhu pracovala s kolegou Petrem Vágnerem.

Proměna ostravského věžáku na mrakodrap má začít na konci příštího roku a potrvá dva roky. Výškový dům, který se nachází nedaleko národní kulturní památky, ostravské Nové radnice, dostane dvě nová podlaží.

„V domě vznikne 75 nových bytů od 1+kk v těch nejnižších podlažích až po nadstandardní byty mezonetového typu v těch nejvyšších patrech,“ uvedl jednatel investora Jakub Blaťák. Součástí mrakodrapu bude i parkovací dům a veřejný park. Podle Blaťáka půjde o kvalitní bydlení v centru města.

Foto: AI Design

Ostravský zchátralý činžák po proměně v mrakodrap podle architektky Jiřičné.

Dům je od roku 2013 prázdný

Zchátralý činžák byl postaven podle návrhu Jana Slezáka v letech 1965 až 1968 jako součást sídliště Jindřiška. Původně sloužil jako bytový dům. Už po několika letech ale byl přestavěn na kancelářský objekt.

S ohledem na technické problémy je však budova už od roku 2013 prázdná. Představitelé města dlouho řešili její budoucnost. Hlavními nedostatky objektu jsou totiž nefunkční opláštění a nevyhovující bezpečnostní parametry. Problematické jsou například únikové trasy.

Podle architektky Jiřičné si jejich návrh s tímto vším poradil. Věžák například dostane nejen prosklenou zelenou fasádu s centrálním zavlažováním, ale i nové balkony. Počítá se i se zelenou střechou na parkovacím domě.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Architektka Eva Jiřičná při podpisu smlouvy na prodej ostravského činžáku, ze kterého bude mrakodrap. Vlevo její kolega architekt Petr Vágner.

„Samotná práce začíná, když se zahájí přestavba domu. Samozřejmě se mohou objevit nečekané potíže, ale ty je potřeba překonat vzájemnou spoluprací a dobrou vůlí. Je milé vidět, jak se Ostrava v posledních letech proměňuje. Z umouněného města se stává krásné zelené město se zajímavými stavbami. A mě těší, že mohu být u toho,“ uvedla Jiřičná.

Do soutěže na proměnu činžáku, kterou město vyhlásilo vloni v říjnu, se přihlásili dva zájemci. Vítěz nabídl kupní cenu 55 milionů korun bez DPH. Kupec souhlasil také s úhradou částky 6,4 milionu korun za postoupení dokumentace hotového architektonického projektu.

Posun v přípravě dvou ostravských mrakodrapů. Město má dalšího zájemce

Domácí

Jak bude vypadat Slza? Investor ukázal podobu nejvyššího mrakodrapu v Česku

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám