Hlavní obsah

Překonali rakovinu, ale zažívali diskriminaci od pojišťoven a bank. S tím je konec

Nezůstalo jen u slibů. Pojišťovny začaly nabízet lidem, kteří před lety překonali rakovinu, životní pojištění za stejných podmínek jako běžným klientům. Dosud je braly za rizikové, kvůli čemuž pak dostali u hypoték vyšší úrok. Vstřícnějších pravidel využili už první vyléčení.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Už máme první pojištěné mladé pacientky. Jsme za to velmi rádi. Pro ně to znamená návrat zpátky do aktivního života a ubezpečení, že jsou zcela uzdravení,“ řekla Michaela Tůmová z organizace Hlas onkologických pacientů, kde dlouho usilovali o prosazení „práva na zapomenutí“.

Pro onkologické pacienty jde o zásadní průlom. Dosud je pojišťovny braly jako rizikové, i když od jejich vyléčení uplynulo mnoho let. Nedaly jim životní pojištění, anebo za horších podmínek. Při žádosti o hypotéku tak dostali bývalí pacienti vyšší úrok a méně výhodné podmínky, ačkoliv solventní byli dost. Problémem byla jen jejich diagnóza.

Nově na to není brán zřetel, pokud od vyléčení uplyne několik let.

„Právo na zapomenutí neznamená, že pacienta před uplynutím potřebné lhůty nepojistíme. Znamená, že pojišťovna nebude k vyléčené onkologické diagnóze pacienta přihlížet, což zlevní cenu životního pojištění, které klient získá,“ vysvětlil ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Překonala rakovinu. Banka jí kvůli tomu k hypotéce napařila nejvyšší úrok

Domácí

Ke změně podmínek, jak uvedl, přistoupilo už deset pojišťoven.

Pro představu – u rakoviny prsu v prvním stádiu musí uplynout od vyléčení pět let, aby Allianz pojišťovna brala klienta, jako by nemoc neměl. U rakoviny prsu v nejpokročilejším stádiu je limit devět let.

Generali Česká pojišťovna je o něco přísnější a v prvním stádiu rakoviny prsu slibuje „zapomenutí“ po osmi letech, u pokročilejších fází nemoci až po 10 letech. Podobné je to u Kooperativy. Interval si mohou nastavit pojišťovny podle sebe, neměly by se ale příliš vychýlit od doporučení asociace. U některých diagnóz nabízí pojišťovny zapomenutí po třech letech.

Každý třetí Čech

Původně usilovala organizace Hlas onkologických pacientů o to, aby se „právo na zapomenutí“ zapracovalo do legislativy, jak je to v jiných evropských zemích. Nakonec se podařilo s asociací pojišťoven i ministerstvem zdravotnictví dohodnout na dobrovolné změně systému a větší vstřícnosti ze strany pojišťoven.

Rakovina je jednou z nejčastějších nemocí v Česku. Spolu s nemocemi srdce je také v čele žebříčku nejčastějších příčin úmrtí a onkologové očekávají, že v roce 2030 bude rakovina na první příčce. Se zhoubným nádorem se setká dnes každý třetí Čech, za šest let už to bude každý druhý.

Lékaři i pacientské organizace opakovaně apelují na obyvatele Česka, aby chodili na preventivní screeningy, při kterých se dá nemoc podchytit v začátku, a tudíž pak dobře léčit. Jsou zdarma. Většinou je vhodným pacientům nabízí přímo praktický lékař.

Ročně odhalí lékaři v Česku zhoubný nádor 87 tisícům pacientů. Po překonání rakoviny nebo s potvrzenou diagnózou žije v republice kolem 600 tisíc lidí.

Vyléčeným z rakoviny zlevní hypotéky

Ekonomika

Výběr článků

Načítám