Hlavní obsah

Přehrada Nové Heřminovy by zachránila Krnov i Opavu. Výstavbu zabrzdili aktivisté

Pokud by na řece Opavě byla postavena přehradní nádrž Nové Heřminovy, která se plánuje již několik desetiletí a její výstavbu brzdí ekologičtí aktivisté, povodně, jež zasáhly Krnov a Opavu, by byly nesrovnatelně menší. Po jednání Ústředního krizového štábu to na základě aktuálních propočtů hydrologů uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Foto: Vizualizace - Povodí Odry

Takto má vypadat přehrada v Nových Heřminovech.

Článek

Podle ministra by po postavení přehrady, proti níž se dlouhodobě vymezuje část místních i ekologové, namísto stoleté vody Krnov a Opavu zasáhla pouze pětiletá voda.

Přehrada by podle propočtů dokázala snížit průtok Opavy z 207 na 100 metrů krychlových za sekundu.

Krnovem by tak podle propočtu neprotékalo 250, ale pouze 150 metrů za sekundu. Opava by nečelila průtoku 643 metrů ze sekundu, ale pouze 330.

Morava stagnuje, stoupají řeky v jižních Čechách

Domácí

Stát má nyní v plánu, poté co obec Nové Heřminovy neuspěla s námitkami proti stavbě u Ústavního soudu, přehradu za více než osm miliard korun stavět v letech 2027 až 2032. Plány na její výstavbu jsou na stole od roku 1997, kdy Opavu spláchla povodeň. Úvahy o její výstavbě jsou však ještě staršího data.

Obec stavbu přehrady odmítla v referendu a napadla ji i u soudů, ale neuspěla. Ekologičtí aktivisté tvrdí, že namísto přehrady, kterou nazývají megalomanským dílem, by se měla realizovat dílčí protipovodňová opatření na celém toku řeky Opavy.

FOTO: Centrum Krnova se proměnilo v spoušť

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám