Hlavní obsah

Přehrada Les Království je na minimu. Lidé se přijíždějí podívat, jak poklesla hladina

Dvůr Králové nad Labem

Lidé přicházejí v průběhu čtvrtka na hráz ikonické přehrady Les Království u Dvora Králové nad Labem, aby na vlastní oči spatřili, jak je vodní nádrž připravená na nadcházející deště. Vodohospodáři ji už od středy začali upouštět, hladina klesla zhruba o tři metry. Příchozí láká právě nezvyklý pohled na téměř vypuštěnou přehradu.

Vodohospodáři upustili vodu z přehrady u Dvora Králové na minimumVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

Článek

„Jezdívám sem pravidelně krmit ryby, ale takhle nízko to tu ještě nepamatuju. Naopak si vzpomínám na povodně někdy po roce 2000. Stál jsem tu na hrázi a pode mnou to přetékalo. Stavba se úplně chvěla,“ zavzpomínal na sílu vodního živlu Martin, který se u přehrady zastavil cestou do vyhlášené cukrárny v sousední obci.

„Asi čekají velkou vodu. Třeba tady ty vyzděné terasy, tady na boku, to jsem nikdy neviděl,“ zavtipkoval, zatímco začal házet rybám z hráze tvrdé pečivo.

Paní Lenka přijela z Trutnova, a to záměrně kvůli pohledu na přehradu. „Věřím, že to nebude tak hrozné. Vím, že vodu občas odpouštějí. Pamatuju si, že to bylo podobné asi před dvěma lety. Ale my se přijeli tentokrát speciálně podívat, jestli je voda stále ještě zelená. Byli jsme tu před dvěma týdny a těch sinic tu bylo opravdu hodně. A jaký to byl strašný smrad. Tak jsme to přijeli zkontrolovat,“ usmála se Lenka.

ON-LINE: Extrémní lijáky ve střední Evropě jsou důsledkem mimořádně teplých moří, vysvětluje meteorolog

Počasí

Přehrada na minimu

Vedoucí vodohospodářského dispečinku státního podniku Povodí Labe Jiří Petr potvrdil, že je vodní dílo připraveno na případné zvýšené přítoky.

„Odpouštět jsme začali ve středu, v tuto chvíli jsme už odtok snížili, protože je voda na minimu,“ uvedl ve čtvrtek dopoledne Jiří Petr s tím, že znásobili odtok ze tří metrů krychlových za vteřinu zhruba na 15 metrů krychlových za vteřinu. Při takzvané dvacetileté vodě činí odtok z přehrady 176 metrů krychlových za vteřinu a při stoleté vodě 294 metrů krychlových za vteřinu.

Hladina vody v Lese Království se snížila asi o tři metry. Nyní bude záležet na dalším průběhu počasí, zejména na intenzitě a délce deště.

„Podle toho budeme postupně zvyšovat odtok, aby byl stále neškodný, aby se voda udržela v korytě řeky. Maximálně aby došlo k rozlivu na louky, ne na obydlená území. Teprve poté by se voda začala zadržovat v přehradách,“ vysvětlil Jiří Petr.

Odpouštěla se i Rozkoš

Podobně se začalo s odpouštěním vody z přehrady Rozkoš na Náchodsku, prázdná je prakticky také přehrada Labská v Krkonoších, kde hladina přirozeně klesala celé léto, neboť bylo sucho a málo srážek.

Od čtvrtka do neděle může podle odhadů spadnout na území Královéhradeckého kraje 250 litrů vody na metr čtvereční. Některé toky mohou překročit třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity.

Nejkrásnější přehrada v Česku? Les Království vypadá jako z pohádky

Cestování

Výběr článků

Načítám