Hlavní obsah

Kde jsou povodně v ČR

Setrvalé srážky zvýšily hladiny toků na celém území republiky. Novinky přinášejí přehled, kde řeky vystoupaly na povodňové stupně a jakých průtoků dosahují.

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává, že v některých oblastech mohou srážkové úhrny od pátku do neděle překročit hranici 300 milimetrů. Na značné části území by přitom mohlo během tří dnů napršet až 250 milimetrů srážek.

Zatímco do pátku zvedaly průtoky především manipulace vodohospodářů na vodních dílech, během dne se začaly postupně projevovat vytrvalé deště a menší toky začaly stoupat na úroveň stupňů povodňové aktivity.

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil novou interaktivní záplavovou mapu, která ukazuje úroveň vzestupu hladin při pětileté, dvacetileté a stoleté vodě. Jednotlivé vrstvy lze zapínat a vypínat kliknutím na symbol oka v levém sloupci. Na mapě lze také vyhledávat podle jednotlivých lokalit.

Foto: ČHMÚ

Záplavová mapa ČHMÚ. Pro zobrazení aplikace klikněte na odkaz výše.

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám