Hlavní obsah

STAN z vlády neodejde, koaliční smlouva to neukládá

Z koaliční smlouvy nevyplývá, že by hnutí STAN mělo odejít z vlády, pokud se pro tento krok rozhodnou Piráti. „Bylo by to podle mého názoru nezodpovědné a takový krok nehodláme učinit,“ řekl po mimořádném jednání předsednictva první místopředseda hnutí Lukáš Vlček. Šéf hnutí Vít Rakušan doufá, že nynější rozjitřené emoce brzo opadnou, aby se vláda mohla plně věnovat práci. S Piráty hodlá dál spolupracovat na společných tématech. Tiskový brífink nabídly Novinky živě.

Živě: TK po mimořádném jednání předsednictva hnutí Starostové a nezávislíVideo: ČTK

Článek

„Tento konflikt nás netěší. Nijak jsme s ním nepočítali a vlnu emocí, kterou to vyvolalo, tak tam jde jednoduše říct, naší zemi a atmosféře neprospívá. Budeme dělat maximum, aby se situace uklidnila a abychom dokázali i v těchto podmínkách jednat racionálně, věcně a také slušně. Voliči od nás neočekávají, abychom štěpili síly, osočovali se a oslabovali se navzájem. Lidé očekávají, že vláda naplní to, co slíbila,“ řekl po jednání předsednictva předseda STAN Vít Rakušan.

Rakušan doufá, že emoce, které vyvolalo úterní rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) navrhnout prezidentu republiky odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše z funkce, brzy opadnou. Fiala krok zdůvodnil nezvládnutou digitalizací stavebního řízení, kvůli čemuž s Bartošem v úterý ráno jednal. Následně se rozhodl jej odvolat a oznámil to na tiskové konferenci, krátce předtím to zavolal Bartošovi a dalším koaličním partnerům. Piráti odvolání Bartoše označili za „podraz“ a „vykopnutí“ z vlády, ze které hodlají odejít.

Drželi jsme ho dlouho, ale není schopen vnímat realitu, řekl Fiala o Bartošovi

Domácí

„Mrzí nás to velmi, že se Piráti rozhodli odejít z vlády. Na druhou stranu, necitlivý způsob, jakým byl jejich předseda odvolán, je postavil do nelehké situace,“ řekla místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová s tím, že nutné, aby se vyřešil spor mezi Piráty a Spolu a vláda se mohla věnovat práci.

Starostové vstupovali do vlády v koalici společně s Piráty, pospolu kandidovali také v parlamentních volbách v roce 2021. Tehdy šli do kabinetu s mottem „Společně do vlády, společně do opozice“.

Poté, co Piráti v reakci na úterní rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) navrhnout prezidentovi odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení avizovali odchod z vlády, tak se začalo spekulovat o tom, zda by neměl STAN kabinet taktéž opustit. Zaznívá to hlavně od Pirátů na jejich fóru.

Rakušan ještě Bartoše přemlouval

Končící předseda Pirátů Bartoš ale ve středu řekl, že nebude STAN k odchodu vyzývat. „Motto platilo před 3 lety, kdy se vstup vyjednával. Nyní je situace jiná,“ řekl s tím, že Fiala a ODS kvůli svému kroku ztratili v úterý u Pirátů důvěru. „Je ale na vyhodnocení každého, jak se k tomu postaví,“ dodal Bartoš.

První místopředseda STAN Lukáš Vlček po jednání předsednictva oznámil, že z koaliční smlouvy s Piráty nevyplývá, že pokud Piráti odejdou z vlády, musí tak učinit i STAN. „Bylo by to podle mého názoru nezodpovědné a takový krok nehodláme učinit. V posledních letech jsme tvrdě pracovali. A před námi stojí ještě další rok vlády,“ vyloučil tuto možnost.

Rakušan doplnil, že ve středu ještě vybízel Bartoše k tomu, aby odchod z vlády znovu zvážili, protože „společně s nimi, by se nám určitě ve vládě působilo lépe“.

Po setkání Bartoše s Rakušanem končící ministr na síti X napsal, že obě strany budou i spolupracovat na věcech, které vyplývají z vládního prohlášení, a jsou pro Piráty priorita.

„Dnešní jednání s Vítem Rakušanem proběhlo profesionálně. Probrali jsme naše programové priority, se kterými jsme společně vstupovali do vlády – ať už jde o dostupné nájemní bydlení, zákon o podpoře bydlení, ale i další. Shodli jsme se, že je obě strany budou prosazovat i nadále. Na rozumných věcech z vládního prohlášení budeme spolupracovat a za pirátské priority bojovat jako doposud,“ uvedl Bartoš.

To, že obě strany hodlají i nadále spolupracovat na věcech, které je podle nich nutné řešit, aby se lidem v Česku žilo lépe, následně potvrdili i čelní představitelé STAN.

Ať si to vyhodnotí sami. Bartoš nebude nutit STAN k odchodu z vlády

Domácí

Výběr článků

Načítám