Hlavní obsah

Prašnou bránu schovává lešení. Fasáda dostane facelift za pět milionů

Praha - Staré Město

Prašná brána se od srpna postupně zahaluje do lešení. Vnější plášť této gotické památky z 15. století prochází plánovanou revitalizací. Odborníci prozkoumávají fasádu, čistí ji, kontrolují architektonické a zdobné prvky a opravují je. Průzkum a obnova potrvají pravděpodobně do konce října. I v průběhu prací je věž dostupná bez omezení. Novinky tam natáčely minulý týden.

Prašnou bránu schovává lešení. Fasáda dostane facelift za pět milionůVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Věž vysoká 65 metrů dostala naposledy podobnou péči před několika desítkami let.

„Momentálně na Prašné bráně probíhá očištění, základní ošetření celé věže a provádíme prověření všech jednotlivých architektonických prvků. Následně budou probíhat restaurátorské práce, restaurátorské ošetření jednotlivých prvků, měly by být provedeny i výměny chybějících částí, rekonstrukce spárování nebo doplnění barevných retuší s následnou ochranou jednotlivých prvků,“ vyjmenovává rozsah prací Petr Kotalík, vedoucí Správy památkových objektů Prague City Tourism, což je městská společnost, která zajišťuje správu věže.

V průběhu natáčení za ním kape z lešení voda. „To proto, že aktuálně probíhá čištění, čistíme horkou párou, je to nejšetrnější způsob z hlediska památkové péče. Potřebujeme fasádu zbavit všech nečistot, aby se nám objevily prasklinky a spáry, které nejsou teď vidět,“ vysvětluje Kotalík.

Symbol Prahy klame tělem. Prašná brána není tak stará, jak vypadá

Cestování
Foto: Novinky

Prašnou bránu zahaluje lešení.

Stavebně rušno tu bude pravděpodobně do konce října, záležet bude na postupu prací, které celkově vyjdou na necelých pět milionů korun. Až lešení zmizí, možná se věž vyloupne v o něco světlejší, očištěné podobě, jako tomu bylo například u Národního muzea či divadla.

Výsledky průzkumu poslouží jako podklad k případné generální opravě věže. O té rozhodne město. Začít by mohla do několika let a podle odhadů by vyšla na 200 až 300 milionů korun.

Jedinečná vyhlídka na Prahu

Ročně si výstup na věž a vyhlídku z ní nenechají ujít desítky tisíc zahraničních a domácích návštěvníků. Jen za letošek už tu bylo 60 tisíc lidí.

Foto: Novinky

Lešení tu bude pravděpodobně do konce října.

„Návštěvnický provoz není revitalizací ovlivněn, můžeme se bavit o několika dnech omezení přístupu na ochoz věže, ale jinak by neměl být provoz narušen,“ doplňuje Kotalík.

Prašná brána na rozhraní ulice Na Příkopě a náměstí Republiky byla postavená v roce 1475. „Je jednou z nejvýznamnějších gotických staveb. Na Prašné bráně prakticky začíná královská cesta, která vede Starým Městem, přes Karlův most, Nerudovou ulicí na Pražský hrad,“ říká k historii stavby tisková mluvčí Prague City Tourism Klára Janderová.

„Co se týče názvu, tak mnozí si myslí, že se zde v minulosti skladoval střelný prach, nicméně nemáme žádné historické prameny, které by toto potvrzovaly,“ dodává.

Park miniatur u Mariánských Lázní ozdobí i Prašná brána

Cestování

Výběr článků

Načítám