Hlavní obsah

Praktici odvolali dvoudenní protest. Válek jim přidal peníze

Ordinace praktických lékařů zůstanou 29. a 30. října otevřené. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nakonec ustoupil tlaku lékařů a platby pro příští rok jim ve vyhlášce o něco navýšil. Praktici jsou s řešením spokojeni a dvoudenní protestní akci odvolali. V úterý čeká ministra jednání s ambulantními specialisty, u těch je ale podobný úspěch nejistý. Ti zatím od protestního uzavření ordinací neustoupili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vystoupil v úterý 3. října 2023 na tiskové konferenci k představení strategie očkování, zejména proti chřipce a covidu-19.

Článek

„Odvoláváme protest praktických lékařů pro děti a dorost a všeobecných praktických lékařů, který jsme plánovali na konec října. Mám radost, že budeme dál pokračovat v poskytování primární péče,“ řekl po jednání na ministerstvu šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Ministerstvo se rozhodlo změnit návrh úhradové vyhlášky pro příští rok, kde slibovalo praktickým lékařům meziroční navýšení plateb o 2,8 procenta. Nově se dostanou na 3,3 procenta, což je pro ně uspokojivé a odpovídá to celkovému průměru.

Na sumu dosáhnou díky tomu, že se jim zvýší platby za dětské a geriatrické pacienty, které pravidelně dostávají.

Zdravotní pojištění bude letos v deficitu 11 miliard

Ekonomika

„Návrh od praktických lékařů na posílení indexace je v souladu s koncepcí reformy geriatrické péče a tím, co dlouhodobě plánujeme,“ řekl ministr Válek. Věří, že bude pokračovat i reforma primární péče a poroste její dostupnost.

Ředitel odboru úhrad Tomáš Troch řekl, že šlo o kompromis obou stran. Podle Šonky to povede ke zvýšení motivace budoucích lékařů o obor a zvyšování dostupnosti péče, zejména o dětské pacienty.

A odkud ministerstvo peníze vzalo? Z rezerv, které byly vyčleněny pro léčbu vzácných onemocnění ve specializovaných centrech. Na tento typ léčby se počítá s meziročním navýšením úhrad o víc než 11 procent, další procento tvořila rezerva, do které se sáhne.

Rezervy spotřebovány

Praktici ale nebyli jediní, kdo hrozil protestem. Nespokojení jsou i ambulantní specialisté s tím, kolik by měli příští rok od pojišťoven za vykonanou péči o pacienty dostávat. I oni oznámili, že chtějí koncem října - tedy na podzimní prázdniny 29. a 30. října - demonstrativně ordinace uzavřít.

„Domnívám se, že u rezerv, které jsme tam měli alokovány, došlo dnešním jednáním k jejich významnému vyčerpání. U dalších segmentů, hlavně se bavíme o ambulantních specialistech, je prostor spíše na individuální politice zdravotních pojišťoven,“ řekl Novinkám ředitel odboru úhrad Tomáš Troch.

Plošné navyšování podle něj není v tomto případě správná cesta, spíše posilování těch odborností, kterých je nedostatek. Další jednání je v plánu na úterý.

Stejně tak kritizují ministerstvo i menší nemocnice. S platbami nejsou spokojeny a avizovaly, že podají vyhlášku k Ústavnímu soudu. Vadí jim diskriminační přístup ministerstva k tomu, že za stejné zákroky či výkony dostávají menší platby než nemocnice se specializovanými centry. Ministerstvo se tak snaží péči centralizovat.

Že by uspěly se svými nároky i ostatní skupiny, se příliš očekávat nedá, byť jednání zatím pokračují.

Původně ministr Válek navrhoval, aby se řešení situace ujala Všeobecná zdravotní pojišťovna a navrhla praktikům bonusové programy, díky nimž by získali peníze navíc. Podobně se vyřešil i loňský protest nemocničních lékařů, kde VZP jako jediná vyčlenila ze svých rezerv na navýšení odměn pro tyto lékaře tři miliardy korun. Na to praktici přistoupit odmítli, nešlo podle nich o systémový krok.

Veřejné zdravotní pojištění bude v letošním roce v deficitu 11 miliard korun, celkem hospodaří s 502,6 miliardy a příští rok by se měla částka zvýšit na zhruba 530 miliard korun.

Ředitel VZP: Čekají nás hubené roky. Protest lékařů nechápu

Domácí

Výběr článků

Načítám