Hlavní obsah

Prahou prošlo patnáct tisíc sokolů, začal všesokolský slet

Praha

Průvod čítající téměř patnáct tisíc sokolů, který prošel v neděli dopoledne centrem metropole, odstartoval XVII. všesokolský slet, jenž vyvrcholí hromadnými skladbami na stadionu Fortuna Arena ve Vršovicích 4. a 5. července.

V Praze se uskutečnil průvod všesokolského sletu.Video: Marek Tereba, Novinky

Článek

Přes 2,5 km dlouhý pestrobarevný had cvičenců se vinul z Václavského na Staroměstské náměstí. Sledovaly ho stovky Pražanů a turistů. Sportovcům nadšeně mávali a zdravili tradičním nazdar!

Průvod vedla stovka krojovaných sokolů s prapory v ruce, bylo jich nejvíc po revoluci. Orchestr, který vyhrával do kroku, čítal třicet hráčů. „Je velmi obtížné ubránit se dojetí,“ svěřil se na pódiu na Staroměstském náměstí starosta České obce sokolské Martin Chlumský, který si pochod na jeho špici užil poprvé. V čele největší tělovýchovné organizace v Česku stojí od letošního dubna.

Nechyběli ani zástupci z patnácti dalších států, kde Sokol funguje. „Díky bratrské pomoci Sovětského svazu jsme se od roku 1968 stali Švýcary,“ sdělil Novinkám jeden z těch, kdo zastupoval zemi helvétského kříže. Na sobě měl tradiční sokolský šat. „Něco pro ten Sokol člověk udělat musí,“ smál se otázce, jak v saku, dlouhých kalhotách a s čepicí na hlavě vydrží v takovém vedru.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Průvod dovedlo na Staroměstské náměstí sto krojovaných sokolů.

Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský

Domácí

Sokolky ze středočeských Pyšel to do Prahy měly o poznání blíž. „Těšíme se moc, chceme si celý týden pořádně užít,“ svěřily se Novinkám kamarádky Mirka, Martina a Irena, které vystoupí ve skladbě V rytmu srdce pro dorostenky a mladší ženy.

„My s Martinou jsme byly na sletu už před šesti lety, tady máme prvničku,“ usmívala si při pohledu na Irenu. Dámy se shodují, že Sokol pro ně znamená víc než jen sport. „Bezva parta, spolupracujeme třeba na masopustech, zábavách,“ líčily, než se vydaly na cestu.

Nejstarším je 94 a 95 let

„Vedro je šílené, ale těšíme se,“ hlásila Markéta z Vyškova, která cvičí skladbu Jdi za štěstím, zatímco si lepila puchýř na patě. „Máme tu i věrnou gardu, nejstarším cvičencům je 94 a 95 let. A pořád pevně drží ramena,“ doplnila.

Čtrnáctiletá Elena a patnáctiletá Tereza dorazily ze Slavíkovic na Vysočině. Poprvé cvičily před šesti lety. „Nácviky, které začaly loni koncem září, si užíváme, máme strašně super partu,“ shodly se dívky, které letos představí skladbu Fitness.

„A na co tady čekáme?“ ptal se klučina trenéra Tomáše, ještě než se průvod vydal z Václavského náměstí. „Musíme počkat, až odejdou ti před námi, a pak se budeme řadit,“ vysvětloval svému svěřenci, s nímž nacvičil skladbu Sokolhraní. „Ale jo,“ reagoval stručně chlapec, jak se na vystoupení těší. „Já bych byl radši doma u počítače,“ hlásil druhý.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Patnáctitisícový dav vyrážel z Můstku na Václavském náměstí.

Ani operace kolene ho nezastavila. Šestaosmdesátiletý sokol odhodil hůlku a cvičil

Lifestyle

Unikátní lidské obrazce

Organizátoři sletu slibují přes týden nabitý program. „Během cvičení uvidíte na ploše unikátní lidské obrazce. V tomto jsme jedineční a nemáme ve světě konkurenci,“ zve na fotbalový stadion v Praze 10 náčelník České obce sokolské a předseda sletového týmu Petr Svoboda.

„V každé skladbě bude cvičit dva tisíce sokolů jako jeden muž. Emotivní na tom je i fakt, že toto předvedení je premiérou i derniérou zároveň. V takovém počtu se totiž sokolové sjedou na jedno jediné vystoupení pouze do Prahy,“ upozornil Chlumský.

Sokolové předvedou dvanáct hromadných skladeb. „Představí se silní muži v trojpatrových pyramidách, elegantní ženy i sokolové z řad dětí či senioři. Strhnou hravé skladby pro školáky, dojmou tříleté děti, snad každého dojme vystoupení staré gardy,“ poznamenal Chlumský. Nebudou chybět hosté, mimo jiné slavná dánská gymnastická škola Ollerup.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Nejmenší trpělivě čekali, až na ně přijde řada.

Hudební překvapení

Večerní program 4. července dokreslí originální scénické osvětlení, připraveno je i hudební překvapení. Odpolední vystoupení 5. července zakončí senioři s věrnou gardou. Více na https://www.slet2024.cz/.

Sokol patřil od svého vzniku před více než 160 lety k hlavním hybatelům českého společenského života a vrcholem jeho činnosti jsou právě slety. První se konal 18. června 1882 na pražském Střeleckém ostrově, dvě dekády činnosti Sokola tehdy oslavilo 720 cvičících. Později se počty účastníků sletů pohybovaly až ve stovkách tisíc.

Komunistický režim v roce 1952 sokolskou organizaci, která se netajila svým odporem proti komunistickému režimu, zakázal. Sokolské slety vystřídaly státem organizované masové spartakiády, z nichž první byla v roce 1955 a poslední, sedmá, v roce 1985. Po pádu komunistického režimu a obnově Sokola se první novodobý slet konal v červenci 1994.

Medailérka navrhla podobu odznaku pro všesokolský slet. Dostane ho dvacet tisíc cvičenců

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám