Hlavní obsah

Prahou prošel průvod tisíců tanečníků. Metropole hostí největší taneční soutěž světa

Praha

Průvod tisíců tanečnic a tanečníků z 54 zemí světa centrem Prahy v pátek zahájil týdenní taneční soutěž Dance World Cup. V Česku se největší taneční soutěž světa koná vůbec poprvé. Průvod, ve kterém byly zastoupeny delegace všech zúčastněných zemí, vyrazil kolem 17:15 ze Staroměstského náměstí na nedaleké Václavské náměstí. Novinky atmosféru na akci zaznamenaly s kamerou.

Prahou prošel průvod tisíců tanečníků. Metropole hostí největší taneční soutěž světa.Video: Marek Tereba, Novinky

Článek

9 500 tanečníků se tento týden sjelo do hlavního města, aby se zúčastnili finále světové soutěže Dance World Cup. Soutěž podle pražského magistrátu přilákala do metropole celkem 20 tisíc návštěvníků.

„Dance World Cup je největší taneční soutěž na světě a po letních olympijských hrách je to druhá největší sportovně-kulturní soutěž,“ řekla Novinkám organizátorka za Českou republiku Romana Petkovská. Letošní ročník je čtrnáctý v pořadí. Loni soutěžící mířili do Portugalska, do Prahy letos poprvé.

„Pro nás je to naprosto skvělé,“ prozradila Petkovská. „Čeští tanečníci mají velmi dobré slovo a vždy se umísťují velmi vysoko. Vždy musíme cestovat, stojí nás to hodně peněz a síly, takže jsme šťastní, že tuto událost můžeme hostit, že všechny děti mají usnadněnou cestu a mohou si to plně užít celých deset dní,“ dodala.

FOTO: Pochod samurajů Prahou

Domácí

Barevný průvod plný hudby a tance

Průvod vyšel za zvuku bubnů a troubení v 17:15 ze Staroměstského náměstí Celetnou a Havířskou ulicí na Václavské náměstí. „Tanečníci a tanečnice jsou vybaveni vlajkami, dresy, kšiltovkami a klobouky v národních barvách nebo mají pomalované obličeje,“ řekla pořadatelka.

V průvodu byly zastoupeny všechny zúčastněné země, mimo jiné účastníci z Islandu, Německa, Švédska, Švýcarska, Skotska, Kanady, Brazílie, Argentiny, Mexika, Číny, Tchaj-wanu nebo Malajsie, ale samozřejmě i čeští tanečníci. Nepočetnější skupinu tvořili Britové, kterých do metropole přiletěly dvě tisícovky.

Foto: Novinky

Průvod ze Staroměstského náměstí procházel Celetnou ulicí a následně kolem Stavovského divadla k Václavskému náměstí.

Na Václavském náměstí proběhlo srocení všech účastníků průvodu. Na připraveném podiu je přivítal prezident soutěže a následně se zástupci všech zemí představovali.

Dance World Cup se koná v Kongresovém centru Praha do 6. července. Soutěžit budou tanečníci v různých věkových a tanečních kategoriích, jako jsou balet, moderní tanec, jazz nebo hip hop.

Finále se účastní tanečníci mezi čtyřmi a 25 lety, vybírat je bude mezinárodní porota. Hlavní porotkyní mezinárodní taneční soutěže je česká primabalerína Daria Klimentová, která povede mistrovské kurzy a bude hlavní porotkyní v sekcích baletní a moderního či lyrického tance.

Rozpis všech kategorií a soutěží je na webu. Lístky na jednotlivé kategorie stojí necelých deset eur (asi 249 korun). Zájemci budou moct všechna vystoupení sledovat také na streamu www.dwcstream.com.

FOTO: Centrem Prahy prošla strašidla

Koktejl

Výběr článků

Načítám