Hlavní obsah

Praha se roky snaží zbavit se nevěstince v Holešovické tržnici, dívky ale tančí dál

S nadějí vyhlíží pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský (Piráti) letošní říjen, kdy by Vrchní soud v Praze měl opět zasednout nad kauzou nevěstince ShowPark v Holešovické tržnici. Věří ve verdikt, který vleklou kauzu završí, a město z haly s číslem 18 nechtěný podnik konečně vystěhuje. O to se snaží od roku 2012.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Nevěstinec sídlí v tržnici už od 90. let.

Článek

I přes dosavadní rozhodnutí soudů ve prospěch města se mu to nedaří. Podnik, kde podle Zbyňka Mately, jednatele společnosti Eroc, která jej provozuje, výkonné umělkyně poskytují erotickou taneční show, se brání, jak jen to jde. Na místě působí od poloviny 90. let, kdy podepsal s tehdejším provozovatelem Holešovické tržnice nájemní smlouvu na padesát let. V roce 2012 ale Praha začala provozovat tržnici sama a podala žalobu na vyklizení haly.

Rozsudek obvodního soudu ve prospěch města padl v roce 2019. Spor se ale v důsledku obstrukcí protistrany táhne dál. „Eroc podal žalobu na zmatečnost rozhodnutí, které říkalo, že v tržnici nejsou po právu. Tehdy je bohužel vrchní soud podržel. Před tři čtvrtě rokem to ale nejvyšší soud shodil ze stolu a vrátil zpátky vrchnímu soudu, který nařídil jednání na říjen letošního roku,“ řekl Novinkám Zábranský s tím, že díky rozhodnutí brněnské instituce platí pravomocné rozhodnutí na vyklizení haly a řeší se exekuce.

Před několika dny se podle něj Eros pokusil podat návrh na zastavení exekuce. „Byl zamítnut. Předpokládám, že soud rozhodnutí zpracuje, pak jim to pošle, oni si počkají na poslední den, kdy lze podat odvolání, a učiní tak,“ obává se radní dalších průtahů s tím, že protistrana celou dobu využívá všechno, co může, aby výsledek co nejvíce oddálila.

Praha vyhrála první kolo sporu o vyklizení nevěstince v Holešovicích

Domácí

Říjnové jednání Zábranský považuje za klíčové. Věří, že přes všechny peripetie dlouholetá kauza, kterou přirovnává k jihoamerické telenovele, dopadne ve prospěch města. Pokud ano, odhaduje, že příští rok na jaře by se na místě konečně mohlo začít něco dít. V případě opačného verdiktu přiznává, že další možnosti, jak se provozovny zbavit, nevidí.

Provozovatel ShowParku s magistrátem nikdy neměl uzavřenou nájemní smlouvu, prostory si pronajímal od společnosti Delta Center, jež měla v nájmu od města celou tržnici. Ta po prohraném sporu s magistrátem musela areál před více než deseti lety vyklidit.

Foto: Petr Janiš, Právo

Erotický podnik se v hale č. 18 Pražské tržnice zabydlel v roce 1998.

Matela už dříve řekl, že klub dvacet let bez problémů fungoval a přispěl k odstranění prostituce z ulic. Na svém podnikání nic nezákonného nevidí. Varuje, že zhruba 600 výkonných umělkyň by se v případě uzavření klubu přesunulo do centra.

Prostory v Holešovicích zatím opustit nehodlá. „Nic jiného mi z pozice jednatele ani nezbývá než se snažit co nejlépe vést firmu, a to, když mě vystěhují, se mi dařit nebude ,“ řekl Novinkám s tím, že má velký zájem se s městem domluvit. „Je to smutné,“ reagoval pro Novinky na otázku, jak vnímá snahu magistrátu o vyklizení prostor.

ShowPark chce smlouvu s městem

Náhradní adresu, kam by se se svými svěřenkyněmi přestěhoval, nemá. „Pořád je to stejná písnička. Rád bych, aby magistrát naznačil místo, kam bychom se měli přesunout, aby se nestalo, že za rok za dva budeme řešit něco podobného na jiné adrese,“ řekl.

„Možná to není nic špatného, ale otázka je, jak se chovají k těm ženám, které tam pracují. A druhá věc, má takový podnik být v prostorách města? Asi se shodneme, že do městských prostor nepatří,“ uvedl k Matelově podnikání Zábranský.

Co se návštěvnosti ShowParku týče, zatím se podle Mately nedostal na čísla před covidem, kdy v průměru přišlo 400 lidí za den. Ale je schopný si na sebe vydělat. „Není to o tom, že bychom měli fronty až na nábřeží. Dneska jsme zhruba na 50-60 procentech návštěvnosti před pandemií,“ doplnil.

Budoucí využití haly 18 po jejím uvolnění magistrát zatím neřeší. Dřív se mluvilo o komerční náplni, služebně městské policie nebo o kultuře. Jasné je to, že po případném vyklizení ji bude třeba rekonstruovat. „A to nějakou dobu potrvá, takže na to, vymyslet, co tam bude, zbývá dost času,“ uvedl radní.

Největší evropský nevěstinec koupila Číňanka. V jednom patře prý nocují špioni

Zahraniční

Související články

Výběr článků

Načítám