Hlavní obsah

Praha po mnoha letech investuje do Velké sportovní haly na Výstavišti

Praha

Hlavní město po dlouhé době investuje asi 35 milionů korun do Velké sportovní haly na Výstavišti, v níž se v roce 1985 konal hokejový šampionát. Nutností je podle radního Antonína Klecandy (STAN) investovat do ledové plochy a do mantinelů, a to s ohledem na mistrovství světa v krasobruslení v roce 2026.

Foto: Archiv Týdne sportu zdarma

Zájemci se během Týdne sportu zdarma dostanou také na pražský stadion hokejové Sparty.

Článek

Tento světový šampionát se má odehrávat v O2 areně, což znemožní hokejové Spartě hrát zde domácí zápasy. Šlo o její domácí stadion do roku 2015. „Během MS v krasobruslení Sparta bude muset hrát ligové zápasy někde jinde. A jediné, co se vyskytuje, je právě tato hala. Část investic provede Sparta, ale část do budovy provede magistrát,“ řekl Klecanda.

Po zboření legendárního Zimního stadionu na Štvanici a zavření hokejové haly na Nikolajce v Praze 5 razantně stoupla poptávka po ledových plochách pro hokej. Ve Velké sportovní hale by se podle Klecandy také mohly konat zápasy univerzitní hokejové ligy.

Předcházet tomu ale musejí úpravy. „Dnešní mantinely neodpovídají současným bezpečnostním předpisům,“ poznamenal radní. Totéž se podle něho týká výroby ledu.

Pivo, klobása a zima? To už na hokeji nestačí

Lifestyle

Nejméně deset let se ví, že stav Velké sportovní haly není dobrý, utrpěla zejména v 90. letech, kdy se do ní nic neinvestovalo a byla pronajata soukromé společnosti. V roce 2016 se rozhodlo o tom, že se hala nezbourá, ale bude se rekonstruovat.

Hala samotná vznikla na přelomu 50. a 60. let, nese znaky bruselského stylu. Podílelo se na ní více architektů kolem Václava Krásného, pověstná je práce takzvaného Basoprojektu, tedy architektů a projektantů zavřených v 50. letech na Pankráci.

Unikátní je například střecha s rozpětím 64 metrů, která má nezvykle nízkou hmotnost, Národní památkový ústav uvádí 63 kilogramů na metr čtvereční. Právě střecha není podle Klecandy v dobrém stavu. „Určitě je nutná celková rekonstrukce,“ řekl radní. Pak by ovšem hlavní město muselo uvažovat o stamilionech korun, ne-li ještě o vyšší částce.

V Brně zahájili stavbu multifunkční arény, vyjde na miliardy

Ekonomika

Související články

Pivo, klobása a zima? To už na hokeji nestačí

Fandění hokeji má v naší zemi dlouhou tradici a návštěvnost extraligových stadionů za celou základní část sezony se pokaždé blíží dvěma milionům lidí. Dříve na...

Výběr článků

Načítám