Hlavní obsah

Praha má metro, Brno zase kolektory. Podzemí hlídají dvě stovky kamer, neproklouzne ani potkan

Brno

Brno sice nemá metro, zato má podzemní kolektorovou síť. Pravda, Praha ji má také, ale Brno je na své kolektory patřičně hrdé. Tunely, v nichž jsou vedeny vodovody, plynovody nebo energetické kabely, hlídá v moravské metropoli nový dispečink. Vedle dvou stovek kamer a tisíce čidel ovládá dispečink i síť veřejného osvětlení.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Vedoucí dispečinku Jaroslav Telecký dohlíží na pořádek v kolektorech.

Článek

Pod Brnem je vedle historického podzemí ještě bludiště asi jednadvaceti kilometrů chodeb kolektorové sítě.

„Vedle kamer je tam i množství čidel, která mohou upozornit třeba na poruchu,“ připomenul předseda představenstva Technických sítí Brno Michal Chládek při otevření nového dispečinku. Čidla měří vlhkost, teplotu nebo zaznamenávají pohyb. V kombinaci s kamerami by díky tomu neměla dispečerům proklouznout ani pověstná myš, či spíše v tomto případě potkan.

„Další monitory pak sledují veškeré poruchy a závady datových center, kde se hraje opravdu o minuty. Oprava eventuálního problému musí být řešena do půlhodiny,“ zdůraznil generální ředitel společnosti Pavel Rouček.

Ovládají každou LED lampu zvlášť

Povýšit starý dispečink na novou úroveň si vyžádaly hlavně neustále se rozvíjející technologie včetně zavádění LED světel, která v Brně svítí už na více než deseti tisících místech, stejně jako nárůst kamer v kolektorech. Před několika lety hlídalo podzemní chodby jen dvacet kamer, nyní jich je desetkrát tolik.

Každou jednotlivou lampu osazenou LED světlem tak mohou nyní dispečeři ovládat – přibírat či ubírat světlo, zhasnout nebo rozsvítit. Díky fotobuňkám se vedle toho také zvyšuje počet míst, kde lze efektivněji určovat čas rozsvěcení či zhasínání světel, a tím snižovat spotřebu elektřiny.

I přes všechnu modernizaci stále volají do společnosti desítky lidí, že někde nesvítí lampa, nebo že naopak svítí přes den. Když lampa nesvítí, vyrážejí do akce opraváři, když naopak svítí ve dne, může to být tím, že se v okolí lampy opravovaly a že technici zkoušejí, zda je všechno v pořádku.

Trafostanici v Brně nově zdobí streetartový souboj nosorožce bílého s autem. Připomíná vymírání druhů

Kultura
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám