Hlavní obsah

Kasárna Karlín byla zavřena po udání muže, který chce omezit koncerty v Ledárnách Braník

Aktualizováno

Kasárna Karlín, která byla v úterý uzavřena na minimálně půl roku poté, co Stavební úřad Prahy 8 podniku zakázal činnost, byla podle zjištění Novinek na začátku letní sezony postavena mimo provoz kvůli udání aktivisty Miloše Závory, který stojí za iniciativou Česko bez hluku a dosud neúspěšně se snaží, aby byly omezeny koncerty v areálu Ledáren Braník v Praze 4.

Foto: Facebook Kasárna Karlín

Kasárna Karlín jsou od úterý mimo provoz.

Článek

Aktuální uzavírka podniku následovala po upozornění Závory, který podával různé podněty, i na policii.

Jeho spolek loni podal na pořadatele Prague Open Air žalobu a navrhuje pro koncerty v Ledárnách Braník hlukový limit 64 dB a potlačení nízkých frekvencí.

Krok úředníků vyvolal masový nesouhlas, na záchranu unikátního prostoru v Karlíně vznikla i petice, která po středeční 15. hodině čítala téměř 6500 podpisů.

Stavební úřad zavřel karlínská kasárna

Domácí

„Kasárna Karlín se stala nepostradatelným místem pro kulturní a společenské vyžití mnoha z nás. Chodíme tam s přáteli i na pracovní schůzky, s dětmi na hřiště i za kvalitní kulturou, do kina, na jógu a za dalšími aktivitami,“ stojí v ní.

Materiál upozorňuje, že z místa, které chátralo, se díky týmu Kasáren Karlín stalo živé srdce města.

Půl roku zavřeno?

Hlavní město prověří, zda existují možnosti, jak ještě před potřebnou změnou územního plánu alespoň částečně otevřít Kasárna Karlín, kde se dosud dařilo alternativní kultuře, uvedl ve středu pražský radní Adam Zábranský (Piráti). „Moc možností, aby to bylo legální, ale není,“ přiznává.

Stavební úřad Prahy 8 rozhodl v úterý o okamžitém zákazu činnosti areálu kvůli nezákonnému využívání vnitřních prostor, které pro to nejsou zkolaudovány ani stavebně určeny. Praha areál od státu převzala tento rok.

Územní plán ho definuje jako vojenský areál, metropole chystá změnu, nově by mělo jít o smíšené území městského jádra, které dovolí více funkcí, jak kulturu či obchod, tak bydlení.

Už se to blíží do cíle, ale bude to ještě tak půl roku trvat
pražský radní Adam Zábranský (Piráti)

Studie Institutu plánování a rozvoje dokonce navrhla navýšit jižní křídlo kasáren, bývalé stáje a kuchyň, právě v nichž jsou kavárny, promítací sál nebo pódium.

Nastalou situaci musí podle Zábranského řešit kasárna se stavebním úřadem, kam provozovatel 3. června podal žádost o stavební povolení. To chybí například kavárně, venkovní sauně, sálu i baru.

„Největší oříšek bude zřejmě soulad s územním plánem, podle kterého je celý areál ve funkční ploše pro armádu a bezpečnost, což neodpovídá reálnému využití, ani tomu, co tam Praha chce,“ konstatoval.

Zastupitelé Prahy v roce 2021 schválili podnět na změnu územního plánu, nedávno proběhlo veřejné projednávání. „Už se to blíží do cíle, ale bude to ještě tak půl roku trvat,“ upozornil. Zda lze pořízení změny urychlit, zatím netuší.

V územním plánu je užívání armádou

Metropole podle něj bude situaci řešit se stavebním úřadem osmé části, jenž na nutnost dodatečného povolení upozorňoval od roku 2021.

„To se nestalo, vykulminovalo to zákazem,“ doplnil Zábranský s tím, že politickou podporu provoz Kasáren Karlín má.

Centrum, které se zrodilo před sedmi lety, považuje za veřejně prospěšné. „Realita je taková, že je to punkový provoz, protože územní plán říká, že tam má být armáda a bezpečnost, která tam očividně není,“ dodal.

Mluvčí Prahy 8 Martin Šalek Novinkám potvrdil, že žádost o dodatečné stavební povolení dorazila v pondělí.

To je to samé, jako když někdo podá žádost, že si chce postavit bytový dům na poli, tak to s ním úřad dál nemůže řešit, protože není co
mluvčí Prahy 8 Martin Šalek

„Když úřad dostane žádost, musí se podívat, je-li doloženo územní rozhodnutí, jestli územní plán dovoluje tu funkci. To chybí,“ upozornil s tím, že územní plán místo definuje jako vojenský prostor.

„To je to samé, jako když někdo podá žádost, že si chce postavit bytový dům na poli, tak to s ním úřad dál nemůže řešit, protože není co,“ reagoval na dotaz, co dál. Nezbytné podle něj je uvést vše do souladu s územním plánem.

Připomněl, že stavební úřad vyzýval provozovatele, aby svoji činnost legalizoval, od roku 2021. 

„Víc jsme udělat nemohli“

Tým karlínského podniku je přesvědčen, že ve své pozici těžko mohl dělat víc nebo situaci řešit jinak.

„Stát jako původní majitel objektu s námi v otázce rekolaudace nechtěl spolupracovat, v posledních dvou letech s odůvodněním, že už se beztak schyluje k převodu kasáren na Prahu,“ napsali jeho zástupci na Facebooku.

„Navzdory chybějící rekolaudaci jsme se rozhodli pokračovat v provozu s vědomím, že z hlediska bezpečnosti, hygieny a provozu jsou všechny předpisy fakticky splněny,“ podotkli.

Stavební úřad Prahy 8 začal situaci řešit autoritativně a nyní vydal zákaz užívání objektu. Jsme z toho zdrceni
zástupci podniku

„Situace byla dlouhou dobu poklidná a upřímně jsme věřili, že se formality ohledně rekolaudace centra podaří vyřídit při plném provozu tak, aby mohlo nepřetržitě sloužit všem, kdo ho rádi navštěvují. Stavební úřad Prahy 8 ale mezitím začal situaci řešit autoritativně a nyní vydal zákaz užívání objektu. Jsme z toho zdrceni,“ dodali zástupci podniku.

Uvedli ale, že rozhodně nechtějí jednat v rozporu se zákonem. Situaci respektují, a proto se rozhodli prostor obratem uzavřít. Další kroky budou kasárna koordinovat s magistrátem i úřadem Prahy 8.

Bývalé plzeňské kasárny se za patnáct miliard promění v zelenou čtvrť

Bydlení

Výběr článků

Načítám