Hlavní obsah

Praha má slabé místo, obří díru v náplavce u hotelu Intercontinental

Praha
Aktualizováno

V souvislosti s aktuálními lijáky očekávají v Praze, že se Vltava dostane až na druhý povodňový stupeň. Ochrana před velkou vodou má však jednu slabinu - obří díru u hotelu Intercontinental, kde je budován tunel.

Díra v náplavce u hotelu IntercontinentalVideo: Aktu.cz

Článek

Tunel je budován v nábřežní zdi Dvořákova nábřeží mezi hotelem Intercontinenal a Vltavou. Redakci Novinek na něj upozornil čtenář a přiložil i fotografií s pátečním datem.

„O situaci víme,“ reagoval na dotaz redakce mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Během dne byla díra v nábřežní zdi ucpána vedle pytlů s pískem také betonovými bloky a mobilním hrazením zevnitř u hotelu.

Kulminaci Vltavy v Praze v souvislosti s aktuálními lijáky očekává hlavní město v noci ze soboty na neděli, uvedl v pátek odpoledne pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Nepředpokládáme, že bychom šli výrazně přes druhý stupeň, to znamená přes tisíc kubíků za sekundu,“ uvedl Svoboda. Znamenat by to mělo zvýšení hladiny o 60 až 80 centimetrů.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Situace po 17. hodině s vylepšenou ochranou v nábřežní zdi

Svoboda připustil, že se bojí potoků, u nichž srážky výrazně zvýší hladinu. „Je to sice krátkodobý nárůst, ale zaplaví to celé okolí,“ uvedl.

Hladinu Vltavy má vedle zvýšeného odtoku z kaskády zvedat především voda ze Sázavy. „Předpokládáme, že Berounka nebude tolik zlobit, protože tam má pršet míň,“ řekl primátor.

V sobotu v dopoledních hodinách má v Praze dál pokračovat výstavba protipovodňových zábran, a to například v Holešovicích nebo Stromovce. Zastavená má být také plavba po Vltavě a některé lodě se přemístí do ochranných přístavů, uvedl po pátečním večerním jednání pražské povodňové komise mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Kvůli očekávané velké vodě už prošla kontrolou čerpadla u uzávěru Rokytky v Libni, uvedl šéf pražských hasičů Luděk Prudil. Hasiči také do pátečního odpoledne vydali na Rohanském ostrově 1500 pytlů s pískem. Profesionální hasiče doplnilo 700 dobrovolných. Trval vyšší odtok z hostivařské přehrady na Botiči.

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Magistrát: Pod kontrolou

Stav ochrany u brutalistického hotelu v sobotu řešila protipovodňová komise hlavního města. Situace je podle ní pod kontrolou, místo protipovodňovou ochranu Prahy neohrozí.

„Hrazení je zde podle povodňového plánu, avšak není vidět z pohledu náplavky, jelikož je na jejím druhém konci. Ochrana je dokonce zajištěna před hladinou o 30 cm vyšší, než voda dosáhla v roce 2002,“ uvedl mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Narážel tak na fakt, že například z Čechova mostu nebo u protějšího břehu Vltavy jsou vidět jen pytle s pískem, které v pátek ani nebyly vyskládané kolmo na sebe.

Foto: Magistrát hl. m. Prahy, Novinky

Mobilní hrazení v ústí tunelu u hotelu Intercontinental

Projekt tunelu v nábřežní zdi má podle projektu Staroměstská brána v jedné úrovni nepříliš vysoko nad hladinou Vltavy spojit zahradu brutalistického hotelu s náplavkou. Povolili ho památkáři magistrátu.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Příprava přístavního mola na odvoz do přístavu

Od pátečních 19. hodin jsou pro veřejnost uzavřeny náplavky, mají z nich zmizet všechny věci, které by mohly uplavat včetně aut.

Komise se podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) schází dvakrát denně a nadále bude.

Svoboda už v pátek apeloval na Pražany, aby se nevěnovali takzvané povodňové turistice, tedy nepohybovali se v blízkosti vodních toků nebo přímo na nich. Primátor řekl, že zatím nejde o zákaz, ale „silné doporučení“.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Restaurace Staroměstský pilíř na náplavce utěsnila, co se dalo.

Kde jsou povodně v ČR

Domácí

Výběr článků

Načítám