Hlavní obsah

Praha 10 nabízí k prodeji budovu radnice

Vedení Prahy 10 vyvěsilo na úřední desce záměr prodat radnici ve Vršovické ulici i kulturní dům Eden, který stojí nedaleko. Zároveň pro sebe hledá nové sídlo.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Komplex vyrostl v 70. letech ve Vršovické ulici.

Článek

Úřad ve Vršovické ulici je prázdný, městská část jej opustila, protože budova ze 70. let dospěla do havarijního stavu. Úředníci se přestěhovali do pronajatého objektu ve Vinohradské ulici ve Strašnicích.

Výsledky odborné ekonomické analýzy v červnu ukázaly, že rekonstrukce starého sídla by spolykala téměř dvě miliardy korun. Tolik peněz ale obec nemá, proto od záměru upustila a radnici nabízí k prodeji. Půjčovat si nechce, neboť případná půjčka by podle starosty Martina Valoviče (ODS) negativně na dlouhá léta ovlivnila hospodaření a zmrazila investice, které jsou prý potřeba jinde.

„Pokud se nám nepovede prodat majetek a jiný nabýt levněji než za dvě miliardy, tak to končí. Neseženeme-li nic výhodného a rozumného, budeme se muset zamyslet nad tím, jak ten původní projekt udělat jinak,“ řekl Novinkám místostarosta Tomáš Pek (TOP 09).

Příprava opravy radnice v Praze spolykala desítky milionů, městská část se do ní ale nepustí

Domácí

Na otázku, za kolik komplex Praha 10 nabízí, Pek odpověděl, že samozřejmě má základní představu, ovšem cenu nechce zveřejňovat, aby tak neovlivnil případné zájemce.

Prodej radnice a kulturního domu, který byl zavřen před více než dvaceti lety, ale podle něj nemusí proběhnout současně.

„Může to být jeden investor nebo dva. Ale rozhodně musí být krok B, tedy nové sídlo. I kdybychom našli skvělého investora, který by si chtěl nemovitosti koupit, nenajdeme-li ve stejném časovém horizontu nové sídlo, tak se do toho pustit nemůžeme. Nepůjdu do nejistoty, že nebudu vědět co dál, neboť nájem máme zajištěn jen na sedm let a jeden rok už uplynul,“ upozornil.

Osud radnice na sídlišti Vlasta řeší městská část více než dekádu. Zvažovala několik variant. V plánu byla výstavba nového sídla, přestěhování do jiné budovy i rekonstrukce, jejíž rozpočet ale v důsledku raketové inflace, zdražování cen energií a stavebních prací neustále narůstal.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Městská část nabízí i léta zavřený kulturní dům.

Aktuální krok vedení Prahy 10, kde vládnou Společně pro Prahu 10, Vlasta a STAN s podporou KDU-ČSL, kritizují opoziční Piráti a také ANO.

„Na takto zásadní a historický krok nemá současné vedení radnice souhlas zastupitelstva ani výboru pro strategické investice a veřejné zakázky, ani majetkové komise. Tohle by si nedovolili ani největší šíbři minulosti Prahy 10,“ komentovali záměr desítkoví Piráti.

Už dříve navrhovali - s ohledem na nedostatek míst ve školách v metropoli a fakt, že Praha 10 má na rekonstrukci budovy stavební povolení - možnost využít rozsáhlý objekt ke vzdělávání.

Lukrativní smlouva Kleslové s ČEZ skončí dřív

Domácí

Opozice je proti

Podle předsedkyně klubu zastupitelů ANO Prahy 10 a někdejší starostky Radmily Kleslové postup koalice ignoruje potřeby obyvatel a posiluje spekulace, že prodej je předem dohodnutý a veřejná výzva je pouhou zástěrkou.

„Tomu nahrává i skutečnost, že vedení ignoruje ekonomicky výhodnou možnost revitalizace strategického objektu Vlasty a přilehlého okolí,“ tvrdila s tím, že projekt rekonstrukce budovy prý už spolykal 60 až 100 milionů korun.

Pek před časem řekl, že v případě prodeje si protistrana bude muset koupit nemovitosti včetně projektu.

Prodej obou nemovitostí je podle místostarosty na programu zastupitelstva 23. září. Volání po škole považuje za plané řeči. Podotkl, že projekt rekonstrukce připravila minulá koalice, jejíž součástí byli i Piráti, a se školou prý nikdy nepočítal. Budova podle něj pro ten účel není ani vhodná.

Na otázku, má-li vytipované nové lokality pro úřad, odpověděl, že to nechává na nabídkách, přičemž jednou z podmínek je rozumně dostupná lokalita.

V případě nového využití staré radnice si dovede představit veřejnou vybavenost v parteru, možná administrativu, byty. Své nabídky mohou zájemci podávat do konce října.

Pražský magistrát bude sídlit na Václavském náměstí, koupí tam budovu banky

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám