Hlavní obsah

Prague Pride vrcholí, Prahou prošel duhový průvod

Letošní, 14. ročník festivalu zaměřeného na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku Prague Pride vyvrcholil sobotním pochodem z Václavského náměstí do Letenských sadů v Praze 7, kde si účastníci můžou do 22. hodiny užít pestrý program. Podle organizátorů se připojilo zhruba stejně účastníků jako loni, kdy se v rozmanitých kostýmech a s duhovými vlaječkami promenádovalo po Praze na 60 tisíc lidí.

Prague pride pochodVideo: Lucie Fialová, Novinky

Článek

Sobotní odpoledne a večer nabízí šest stagí s hudbou i mluveným slovem, pouťové atrakce, VIP zónu, rodinnou zónu, beauty zónu i JarmarQ neziskovek, kde bude možnost vyzkoušet si například virtuální realitu nebo poskytnutí první pomoci.

„Samozřejmostí je opět velká testovací zóna v režii České společnosti AIDS pomoc, kde se lidé mohou nechat zdarma a anonymně otestovat na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C. V poslední době se objevuje větší množství nových případů HIV mezi heterosexuálními lidmi, takže osvěta a lepší informovanost je v české společnosti opravdu potřeba,“ uvedla ředitelka festivalu Kamila Fröhlichová.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Prague Pride

Průvod se z Můstku vydal v pravé poledne, podle pořadatelů čítal na 60 tisíc lidí, tedy podobný počet jako loni. „Podstatou průvodu je ukázat, že LGBT+ lidé jsou stále tady s námi a čekají na narovnání lidských práv,“ řekla Fröhlichová. Prošel ulicí Na Příkopech, přes Ovocný trh, Celetnou, Staroměstské náměstí a Pařížskou na Letnou. Vyhrávala hudba, tančilo se, někteří účastníci oblékli pestrobarevné kostýmy a nesli duhové vlaky a jiné doplňky.

FOTO: Prahou prošel duhový průvod

Domácí

Účastníky jistili policisté, kteří šli v čele. Kvůli informacím o plánování útoku na nedávnou podobnou akci v Bratislavě na ně dohlíželo více policistů než obvykle, někteří se zbraněmi v ruce. „Policisté zatím nezaznamenali žádné problémy a nemuseli zasahovat,“ řekl ČTK kolem 13. hodiny mluvčí pražské policie Jan Daněk. Průvodu se zúčastní i někteří politici, zástupci firem a organizací, velvyslanci, známé osobnosti, rodiny s dětmi, Češi i cizinci.

Skvělá hudba, hodně barev

Čelo do Prahy 7 dorazilo krátce po 13. hodině. „Bylo to skvělé, hodně hudby, hodně barev,“ hlásil Novinkám Jára, který dorazil s kamarádkou a kamarádem, jenž je součástí LGBT+ komunity. Další účastníci, Jakub a Lukáš z Prahy, zase ocenili, že do davu podobně orientovaných skvěle zapadli.

Také středoškolačky Kláru s Emou atmosféra nadchla. „Je úžasné vidět, kolik je těch lidí a jak jsou všichni hrdí na to, kým jsou,“ míní Ema, jež absolvovala svůj třetí duhový průvod. Obě se kloní k většinové sexuální orientaci, ale mají homosexuální kamarády. „Je to pro ně hodně těžké, nejsou považováni za rovnoprávné jako většina a jsou strašně odsuzováni,“ svěřila svoje zkušenosti Klára.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Prague Pride

„Ten den je plný skvělé energie, je o oslavě svobody, ale zároveň poukazuje na věci, které jsou pořád k řešení. Nerovná práva, kastrace, hejty, které zaznívají – třeba, že manželství pro všechny ohrozí tradiční rodinu. Něco podobného zaznívalo i sto let zpátky, když se usilovalo o volební právo pro ženy. Je to smutné, a ačkoliv by se mohlo zdát, že se doba výrazně posunula, v argumentaci zjistíte, že je to pořád ještě středověk,“ uvedla Jana.

Rodina pro všechny

Letošním tématem 14. ročníku byla rodina, kterou nedefinují geny, ale bezpodmínečné přijetí. „Tak to heslo je už totální groteska. Komunita brutálně útočící na normální model rodiny – otec–matka–děti – se ohání slovem rodina. Komunita urážející na perverzním zahájení olympijských her křesťanské symboly pořádá bohoslužby,“ reagoval pro Novinky Josef Pilát. „Na takové kraviny jsou peníze! Jděte s tím k šípku, buzeranti s devadesáti pohlavími,“ reagoval Pavel Janoušek.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Centrem Prahy prošel 10. srpna 2024 pochod hrdosti jako zakončení festivalu Prague Pride.

V neděli se na Střeleckém ostrově celé odpoledne koná Afterpiknik & Koncerty, bude možné navštívit několik výstav, proběhne duchovní shromáždění i ekumenická bohoslužba nebo projekce filmu 120 BPM. Od 14 hodin vede sochař Pavel Karous prohlídku výtvarného umění ve veřejném prostoru a architektury Prahy odrážející příběhy sexuální revoluce a LGBT+ lidí.

Večer zakončí duhový týden parties v Back Doors Baru, baru B52, klubech Friends a Heaven. Ve vile Štvanice se koná představení Vodní hladina: Rusalka, v němž Daniela Špinar jako v prvním nezávislém projektu po skončení své éry v Národním divadle představuje reimaginaci slavné opery.

„Zabezpečit zdravý vývoj dětí.“ Danko chce omezit propagaci LGBTQ+ na slovenských školách

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám