Hlavní obsah

Pracujte a nevymýšlejte nové zákony, doporučil Fiala ministrům

Premiér Petr Fiala (ODS) apeloval na své ministry, aby se soustředili na své resty, už nevymýšleli nové věci a nezatěžovali Sněmovnu. Do konce volebního období zbývá rok, a čas se krátí, a ve Sněmovně je momentálně v různé fázi rozpracování 180 zákonů, z toho zhruba 80 je přímo vládních a několik novel sice vznikalo na půdě ministerstev, ale byly podány jako poslanecké návrhy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Se svou výzvou přišel na jednom z posledních jednání vlády a dle některých ministrů byl kategorický. „Pan premiér vyzval členy vlády k tomu, aby se soustředili na splnění klíčových priorit, které před volbami slíbili voličům,“ potvrdila pro Novinky a Právo mluvčí Fialova kabinetu Lucie Ješátková. „Máme již jen střídmě zatěžovat Sněmovnu,“ dodal ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Sám Bek pak říká, že jeho prioritou je dotáhnout zákon o vysokých školách, který je nyní ve Sněmovně před třetím čtením. Na posledním jednání vlády dostala zelenou jeho novela školského zákona, který se věnuje financím ve školství a školním psychologům a asistentům. „Na školství máme ještě připravenou novelu, která se věnuje programu na odborných školách a otázkám velikosti školy pod jedním zřizovatelem. Ale je zde možnost projednat to najednou ještě s předchozí novelou,“ řekl Novinkám a Právu.

Volby by vyhrálo ANO, Piráti a SPD ztrácejí

Parlamentní volby

Zásadní věci do konce volebního období nechystá ani ministr vnitra a vicepremiér Vít Rakušan (STAN). „Budeme dokončovat to, co je už v nějaké fázi legislativního procesu a co naplňuje programové prohlášení vlády,“ uvedl šéf Rakušanova tiskového odboru Miroslav Jašůrek.

Do konce volebního období chce dotáhnout hned osm zákonů, například novelu zákona o státní službě nebo Lex Ukrajina VII, díky kterému uprchlíci s dočasnou ochranou budou moci za určitých podmínek nově požádat o pobytové oprávnění v podobě zvláštního dlouhodobého pobytu. Vládou prošla úprava již před prázdninami.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) by rád stihl protlačit Sněmovnou zákon o zálohování lahví, který schválila minulý týden vláda. Ke svým prioritám řadí i vyhlášení nového národního parku Křivoklátsko, proti kterému brojí obce, kterých se záměr dotýká.

Jeho stranický kolega Marek Výborný jako své priority označil novelu lesního a mysliveckého zákona, který štěpí poslance ne na koalici a opozici, ale na myslivce a nemyslivce. Další je novela veterinárního zákona, která má zajistit lepší ochranu zvířat proti týrání – například zavedením kamer na jatkách. „Ještě chystáme definici rodinných farem. To bude drobnost asi s poslaneckým návrhem,“ uvedl Výborný.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) trvá na trojici zákonů, od kterých si slibuje vyšší obranyschopnost země, šéf resortu spravedlnosti Pavel Blažek novelu trestních předpisů.

Fialova vláda pak ve Sněmovně finišuje s důchodovou reformou, která se ve svém závěru komplikuje. Mimo koaliční dohodu například načetli šéfposlanci ODS a TOP 09 pozměňovací návrh, který snižuje počet lidí, kteří budou mít nárok na odchod do předčasného důchodu, aniž by na tom finančně tratili.

Vláda chce rovněž urychleně novelizovat stavební zákon, aby se vypořádala s kritizovanou digitalizací stavebního řízení. Nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek pak hodlá stihnout zákon o podpoře bydlení, u kterého váhají i koaliční poslanci.

Sporný návrh na důchody pro náročné profese štěpí poslance, odložili projednávání reformy

Ekonomika

Související články

Ve Sněmovně bylo dusno kvůli akreditacím VŠ

Silná slova provázela jednání školského výboru týkající se zákona o vysokých školách, konkrétně o poslaneckém přílepku, který má změnit fungování akreditací....

Výběr článků

Načítám