Hlavní obsah

Poslanci překvapivě schválili program mimořádné schůze k platům. Dlouho nejednali

Aktualizováno

Zvýšení platu politiků bylo tématem mimořádné schůze poslanců, svolané na čtvrtek z podnětu ANO. Její program sice dolní komora večer nečekaně schválila, brzy ale byla schůze přerušena na neurčito. O usneseních opozičních hnutí ANO a SPD ke zmrazení platů vrcholných politiků Sněmovna nehlasovala.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš na schůzi Sněmovny

Článek

Schválení návrhu programu mimořádné schůze se vzhledem k vládní většině ve Sněmovně nečekalo. Z přítomných 151 poslanců bylo pro 78, z toho 64 z hnutí ANO. I samotní představitelé opozice byli překvapení, že byl program schůze schválen, program měl jediný bod: opakovaný návrh hnutí ANO na zmrazení platů politiků.

„To je samozřejmě velké překvapení. Já myslím, že je to nedopatření,“ řekl Babiš za potlesku opozičních poslanců. „Jsme rádi. Předpokládám, že to budete interpretovat, že jste to chtěli,“ vzkázal k představitelům vládní většiny.

„Prosím o klid v sále, je to nečekaná situace,“ okomentovala rozverné reakce pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Babiš ke sporu o evidenci u StB: Smír navrhli moji právníci

Domácí

Zástupci vládních poslanců si poté začali brát desetiminutové přestávky na poradu klubů. Tím se schůze protáhla přes 21. hodinu, a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) proto jednání přerušil. Na hlasování o zmrazení platů tak ve čtvrtek nedošlo a poslanci se rozešli, aniž by přijali jakékoliv usnesení.

Ještě před hlasováním vystoupili poslanci s přednostním právem. „Prachy, moc a koryta, to symbolizuje tuto vládu,“ uvedl Babiš. Návrh na zvýšení platů označil za „další z neuvěřitelně arogantních návrhů, které nám předkládá Fialova vláda“. „Místo aby vláda hledala způsoby, jak občanům snížit daně nebo podpořit reálné mzdy, přichází s nápadem si přidat,“ uvedl předseda hnutí ANO.

Vládní politici zdůvodňovali navýšení platů tím, že reagují na rozhodnutí Ústavního soudu, ten však rozhodl jen o navýšení platu soudců. Politici mohli zvýšit platy soudců a své nechat být, což připomněl i Babiš.

Vláda couvla a původní zvýšení o necelých 14 procent snížila na růst o zhruba sedm procent, podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové by se ale platy neměly zvyšovat vůbec.

„Pokud už člověk o svém platu rozhoduje, má koukat, aby se za svoje rozhodnutí nemusel stydět,“ řekla Schillerová.

Místopředseda ANO Karel Havlíček se pak pozastavil nad tím, že v lavicích ministrů nikdo nesedí a v sále není mnoho vládních poslanců. „Téma jako hrom posledních dnů a je mi smutno, když se dívám na osazení Sněmovny,“ řekl Havlíček.

Ke slovní přestřelce pak došlo mezi Babišem a pirátským poslancem Jakubem Michálkem. Místopředsedkyně Sněmovny Richterová dokonce na chvíli vypnula Babišovi mikrofon, když Michálka kromě jiného označil za blázna.

„Vy jste pravomocně odsouzený lhář. Soudy vás odsoudily za to, že o lidech lžete,“ připomněl Michálek. Babiš například označil demonstranty proti své vládě za zaplacené.

Právníci: Vláda neříká pravdu, Ústavní soud jí nenařídil zvýšit platy politikům

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám