Hlavní obsah

Prachovské skály už nejsou bez toalet

Prachov

Sto padesát dva tisíc návštěvníků projde ročně Prachovskými skalami na Jičínsku. Přírodní památka patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Královéhradeckém kraji. Od úterý si tu mohou lidé odskočit, a to hned na dvou místech. Až dosud na území chráněného území toalety chyběly. Oba nově instalované záchodky jsou ekologické, samokompostovací.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Nové kompostovací toalety v Prachovských skalách

Článek

„Napadlo nás umístit do přírody kompostovací toaletu. Příprava a realizace trvala dva roky,“ uvedla Petra Bednářová z krajské centrály cestovního ruchu, která pořízení záchodů zorganizovala a z peněz od kraje zaplatila. Jeden záchod přišel asi na 150 tisíc korun.

Bednářová dodala, že spolupracovali s několika partnery včetně majitelů Prachovských skal, rodem Schliků, kteří toto území vlastní a spravují už čtyři sta let.

„Největším problém jsou lidé. Ne jejich počet, ale chování,“ poznamenal zástupce rodiny Schliků Dominik Feštr. Přiznal, že nikdy nebyl příznivcem osazování Prachovských skal toaletami, ale alternativa ekologických kompostovacích záchodků se mu líbí.

Nejhezčí záchody na světě? Veřejné toalety v Číně se staly turistickým magnetem

Cestování
Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Nové kompostovací toalety v Prachovských skalách

„Mám jen obavu z lidského faktoru. Ale také je pravda, že například už tři měsíce nejsou ve skalách žádné odpadkové koše. Odpad lidé odnášejí zpět a u vstupu jsou kontejnery na separovaný odpad. A výsledek není tak špatný. Myslím, že odpadků ve skalách je méně, než když tu koše byly,“ poznamenal Feštr a dodal, že za použití toalet se platit nebude.

Inspirace ulitou

První toaleta je umístěna při vstupu do skal, v místě zvaném Pod Brankou, druhá asi o kilometr dále na rozcestí U Buku.

„Je důležité, aby uživatelé dodržovali základní pravidlo. Do toalety patří jen lidský odpad, zásypový materiál a toaletní papír. Nepatří tam ani ohryzek jablka,“ upozornila Bednářová.

Dřevěnou budku, která zakrývá kompostovací zařízení, navrhli i vyrobili studenti stavební průmyslovky z Hradce Králové. Studentka Bára Štumpová, jejíž návrh vyhrál, se nechala inspirovat tvarem šnečí ulity.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Nové kompostovací toalety v Prachovských skalách

„Když někdo řekne suchý záchod, většina lidí si představí domeček se šikmou střechou a vyříznutým srdíčkem na dveřích. Proto jsem zvolila kruhový tvar, aby byl návrh jiný,“ uvedla studentka.

Pro stavbu zvolili studenti pod vedením Václava Břeně modřín kvůli velkému obsahu pryskyřice. ,,Dokáže odolávat jak vlhkosti a zimě, tak vysokým teplotám a suchu. Životnost záchodku proto odhadujeme na asi dvacet let,“ upřesnil Břeň.

Do budoucnost by se počet kompostovacích toalet mohl na východě Čech navýšit. Další lokalitou, kam by svým charakterem zapadaly, jsou například Adršpašsko-teplické skály.

Cizinky ztracené v Adršpašsko-teplických skalách našli hasiči snadno díky bodu záchrany

Krimi

Kompostovací toaleta

- největší výhodou je ekologičnost a nízké provozní náklady. Záchod nepotřebuje pro svůj provoz chemii, vodu ani elektřinu. Toaleta nezapáchá, nepřitahuje otravný hmyz, a navíc vyprodukuje kvalitní hnojivo pro vaši zahradu.

- místo splachování vodou slouží zásypový materiál. Používají se piliny, rašelina, listí nebo sypká zemina. Stolice a moč jsou díky dvojitému dnu jímané odděleně, přičemž stolice putuje do jímací nádoby, zatímco moč je svedena do kanystru, trativodu nebo kanalizace.

- v okamžiku, kdy je jímací nádoba plná, musí dojít k jejímu vyprázdnění. To jde velice snadno vzhledem k tomu, že je nádrž na kolečkách. Obsah jímací nádoby se ukládá na kompost, či do zařízení zpracovávající kaly ze septiků a žump nebo kaly z čištění odpadních vod.

- kompostovací toaleta je vymyšlená tak, že proces kompostování začíná už v jímací nádobě. Její konstrukce umožňuje přebytečné kapalině odtékat pryč, ovšem část kapaliny se absorbuje zpátky do obsahu jímací nádoby. Vlhkost zaručí, že proces kompostování bude skutečně efektivní.

Související témata:

Výběr článků

Načítám