Hlavní obsah

Povodně způsobily Lesům ČR škody za 3,2 miliardy, obnova potrvá až tři roky

Zářijové povodně způsobily státnímu podniku Lesy ČR škody za 3,2 miliardy korun. Záplavy v lesích poničily vodní toky, mosty, cesty a poškodily i lesní porosty. Největší škody voda napáchala v lesích v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Obnova poničené lesní infrastruktury zabere až tři roky.

Foto: Petr Marek

Vodou zničený úsek silnice v údolí Kunčického potoka na Šumpersku

Článek

Lesy ČR ji budou financovat z pojistného plnění a vlastních zdrojů. Ještě letos do nejnutnějších oprav koryt vodních toků a lesních cest investují 130 milionů korun. Novinářům to v pondělí v Kunčicích, místní části Starého Města pod Sněžníkem na Šumpersku řekl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Téměř 95 procent škod má již státní podnik zmapovaných. „Vyčíslili jsme je na 3,2 miliardy korun. Největší poškození máme na vodních tocích. Ve správě toků Povodí Odry dosahují 2,3 miliardy korun, na vodních tocích v oblasti Povodí Moravy činí 500 milionů korun,“ uvedl Šafařík s tím, že menší škody voda způsobila také na tocích v Beskydech, jižních Čechách a na jižní Moravě.

Záplavy poničily také cca 2000 kilometrů lesní cestní sítě. „Někde je poškození v délce 20 až 30 metrů, jinde i půl kilometru. Tyto opravy si vyžádají celkem 285 milionů korun, dalších deset milionů pohltí obnova budov a ostatního majetku,“ podotkl Šafařík.

Foto: Petr Marek

Vodou zničený úsek silnice v údolí Kunčického potoka na Šumpersku

Do konce letošního roku Lesy ČR podle něj provedou nejnutnější zabezpečovací práce. „Musíme odstranit nánosy a naplaveniny a zajistit alespoň provizorní průjezdnost lesních cest tak, abychom se dostali do porostů a aby se dostali také ke svému majetku občané, kteří po těchto cestách jezdí. Tyto práce letos na cestách přijdou asi na 50 milionů korun, na vodních tocích na 80 milionů,“ prohlásil Šafařík.

Do prací na vodních tocích jen v nejpostiženější oblasti Povodí Odry podnik nasadil desítky strojů. „Celkem 47 lokalit tam už máme zabezpečených, 40 jich právě zabezpečujeme a další připravujeme,“ doplnil vedoucí správy toků pro povodí Odry z Lesů ČR Pavel Němčanský.

Prostředků mají dost, postiženým přivezou dřevo

Opravy podnik bude hradit z pojistného plnění, limit je ale podle Šafaříka nízký, a z vlastních zdrojů. „Využít na to budeme muset i část rezervy na pěstební činnost. Logicky se to vše promítne do výsledku hospodaření podniku v následujících letech. Opravy jsou nákladem, a tudíž budou snižovat náš zisk. Nepředpokládám však, že by nás to dostalo do ztráty. Finančních prostředků máme dost. Budeme však muset s nimi hospodařit velmi odpovědně,“ vysvětlil.

Lesy ČR také pomohou lidem ze severní Moravy, které záplavy připravily o téměř všechno. Podnik jim daruje a zdarma doveze domů palivové dříví za bezmála 3,5 milionu korun. „Ve spolupráci se starosty obcí vytváříme seznamy konkrétních lidí, kteří by dříví měli dostat. Do poloviny října bychom je chtěli mít hotové a pak začneme dodávat,“ konstatoval oblastní severomoravský ředitel Lesů ČR Jiří Groda.

Jedna domácnost by měla dostat až deset metrů kubických dříví, které lesníci dopraví ve dvou a vícemetrových kládách. „Jen je třeba přihlásit se starostům,“ dodal.

Do zemědělství přitečou dvě miliardy kvůli škodám z povodní, rozhodla vláda

Ekonomika

Výběr článků

Načítám