Hlavní obsah

Povodeň vyplavila z rybníků v Poodří desítky tun ryb, ztráty rybářů budou obrovské

Jistebník/Studénka

Až o 70 procent ryb přišli vinou ničivé víkendové povodně rybáři z Poodří. Voda také poničila hráze, vyvrátila na nich desítky stromů, rybníky se slily v jednu obří špinavou řeku.

Povodeň poničila v Poodří hráze rybníků. Video: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Prozatím nejsme schopni říct, o kolik ryb jsme přišli. Může to být i 70 procent. Předpokládáme, že samozřejmě v těch rybnících něco zůstalo, ale co a jaké množství, to zjistíme až po podzimních výlovech,“ řekl Jan Stehlík, jednatel firmy Chov ryb Jistebník, která obhospodařuje 49 rybníků o celkové ploše asi 350 hektarů.

Přiznal, že optimistickou variantu nemá. „Máme spíše pesimistické, to je těch 70 procent,“ zopakoval a dodal, že v běžném roce se počítá vinou predátorů a úhynů se ztrátou od 10 do 20 procent. „Bylo by velice pozitivní, kdyby ty ztráty byly minimální a pohybovaly se v tomto rozmezí, ale dost o tom pochybuji,“ poukázal.

Povodeň v Poodří způsobila, že se z rybníků stala jedna velká hnědá řeka. Video: Chov ryb Jistebník

Loňský rok hodnotili rybáři z Chovu ryb Jistebník za průměrný či lehce podprůměrný. Vylovili během něj téměř 147 tun ryb, z toho 127 tun kaprů. „Těch 30 procent, co předpokládáme, že zůstalo, je 50 tun. Doufejme, že tak černý předpoklad to ale nebude.“

Ztráta způsobená povodní mrzí rybáře o to víc, že letos vypadaly ryby dobře. „Čekali jsme, že letošní rok bude lepší než loňský. Bohužel nám do toho počasí hodilo vidle,“ lituje Stehlík.

Foto: Pavel Karban

Povodeň poškodil hráz mezi rybníky Bezruč a Křivý v Poodří

Slovit plánovali rybáři z Jistebníku na podzim 35 rybníků. Teď budou možná muset zorganizovat výlovy ještě na větší ploše, což zabere více času. „Budeme muset ryby pořádně protřídit a pak vysazovat do jiných komor. Bude to velice náročné podzimní lovení,“ potvrdil jednatel rybářské firmy.

O tom, zda nebude na Vánoce ryb, zejména kaprů, nedostatek, nechtěl spekulovat. „Teoreticky nám můžou stačit, ale s těmi ztrátami, co počítáme, tak nám asi budou chybět. Budeme si je muset obstarat jiným způsobem, odjinud. Uvidíme. Určitě se budeme snažit pokrýt poptávku, ale všechno je zatím ve hvězdách a uvidí se až po podzimních výlovech, které ukončíme koncem listopadu,“ nastínil Stehlík, podle něhož jim povodeň způsobila škodu v řádech milionů korun.

Foto: Pavel Karban

Kvůli podemletí je silnice mezi Jistebníkem a Košatkou, která vede po hrázi mezi rybníky Křivý a Bezruč, stále zavřená.

Obdobně zhodnotil povodeň i Zdeněk Karásek, vedoucí výroby Rybářství Denas ze Studénky, které také hospodaří na rybnících v Poodří. „Zatím to bilancujeme, odhadnout to přesně nejde,“ vysvětlil a připojil, že největší škody mají na rybničních soustavách. „Z pěti jsou čtyři pryč. Kompletně vytopené jsou bravantická, bartošovická, Studénka i Albrechtičky. Jen v Odrách to šlo naštěstí bokem a vyhnulo se jí to,“ poznamenal Karásek.

Kdy vyrazí k výlovům rybáři ze Studénky, zatím nevěděl. „Budeme se držet podle vody, jak bude odtékat,“ uzavřel.

Řeka Opava si vybrala jiné koryto a teče muži přes zahradu. Před domem mu strhla most

Domácí

Výběr článků

Načítám