Hlavní obsah

Povinná kastrace koček? Nejdříve čipování, říkají úředníci

Toulavých a hlavně opuštěných koček přibývá a frustrovaní provozovatelé přetížených útulků volají po jejich povinné registraci a kastraci.

Foto: Hana Smejkalová

Kočky v útulku

Článek

„Stovky, možná tisíce dobrovolníků denně hasí šířící se kalamitu opuštěných, přemnožených koček po celém Česku. Na úkor svého volného času i rodiny se snaží zmírnit utrpení zvířat, která jiný člověk vyhodil na ulici,“ uvedla ve středu Kamila Dvořáková v Senátu, kde se diskutovalo o textu petice, kterou s dalšími provozovateli útulků pro kočky sepsala.

Petice žádá zřízení centrální evidence koček, jejich označování čipem, povinnou kastraci všech volně žijících koček kromě těch v registrovaných chovech.

Luboš Kristek ze spolku KasProCats a Eva Hulcová ze spolku Catico si stěžovali na úředníky v obcích, kteří podle nich problém bagatelizují a odmítají přetíženým útulkům pomoci.

Myslivci střílejí tisíce koček, toulavých psů jen zlomek

Domácí

„Denně nám volají lidé a žádají pomoc s nalezenými a často nemocnými kočkami. Většina z nás pomáhá zdarma ve volném čase a tím supluje povinnosti obcí,“ uvedla Hulcová. Podle ní existuje v Česku 153 kočičích útulků a jen třicet z nich je obecních. Kristek uvedl, že podle neoficiálních odhadů je v Česku okolo 35 tisíc toulavých koček a o deset tisíc z nich se někdo stará.

Čipování se blíží

Přizvaní úředníci z ministerstev uvedli, že stát má málo možností a pravomocí obce a hlavně majitele zvířat donutit, aby kočky kastrovali. Náměstek ministra zemědělství Milan Daďourek uvedl, že situaci změní připravované nařízení Evropské unie, které počítá jak s čipováním, tak vytvořením registru.

„Nedává moc smysl to řešit teď na národní úrovni, když stejně budeme do dvou let přebírat legislativu Unie,“ doplnila Eva Kaděrková, vedoucí Oddělení ochrany zvířat z ministerstva zemědělství.

Od roku 2020 platí povinnost čipovat psy. Český centrální registr psů vedený státem by mohl začít po odkladech fungovat příští rok.

Anketa

Měla by být kastrace toulavých koček povinná?
Ano
86,8 %
Ne
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8194 čtenářů.

Čekání na EU se nelíbí provozovatelům útulků ani lidovecké senátorce Jaromíře Vítkové, která diskusi v Senátu vedla. „S opuštěnými kočkami se obce potýkají už od devadesátých let, tak bychom neměli čekat na to, co přijde z Unie,“ řekla senátorka.

Dvořáková ji doplnila, že je možné jejich návrhy zapracovat do veterinárního zákona, který nyní řeší Sněmovna. Podle ní by stát měl víc tlačit na obce, aby se o opuštěné kočky staraly a nechaly je kastrovat. S tím nesouhlasil ředitel odboru veřejné správy z ministerstva vnitra Miroslav Veselý. „Obce mohou ve svých vyhláškách nařídit kastrace koček, ale my je k tomu nemůžeme nutit.“

Podle provozovatelů útulku naprostá většina obcí problém s přemnoženými kočkami neřeší. Najdou se však i výjimky. Místostarosta Blanska Ivo Stejskal zmínil, že město všem obyvatelům, kteří přijdou s kočkou, uhradí většinu nákladů na kastraci. „Naši strážníci jsou také cvičeni v odchytu opuštěných koček,“ dodal.

Senátor Přemysl Rabas poznamenal, že stát by měl obcím finančně pomoci s platbami za kastrací, protože přemnožené kočky jsou ekologický problém. „Všichni máme kočky rádi, ale jsou to dravci, kteří obrovským způsobem decimují zpěvné ptactvo,“ poznamenal senátor a ředitel zoo ve Dvoře Králové.

Měly hnis v očích. Týrané kočky z Ústí nad Labem skončily v náhradní péči

Krimi

Výběr článků

Načítám