Hlavní obsah

Pověst Pirátů jako těch nejlepších na IT vzala za své, tvrdí marketéři

Problémy v digitalizaci stavebního řízení vzaly Pirátům punc expertů na IT, shodují se odborníci na marketing Jakub Horák a Karel Pluhař. Zvlášť před volbami to pro stranu může představovat problém. Důraz na digitalizaci patřil totiž k základním stavebním kamenům pirátského programu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kandidát na předsedu Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na zasedání celostátního fóra České pirátské strany, 13. ledna 2024, Brno

Článek

„V současnosti pověst Pirátů jako těch nejlepších na IT vzala za své,“ řekl Novinkám a Právu Pluhař.

„Pokud bude systém i v následujících měsících chybový, pirátská a Bartošova reputace jako expertů na digitalizaci bude nejspíš za bodem záchrany. Chybou bylo, že se s digitalizací stavebního řízení spojil Ivan Bartoš osobně. Občas v médiích působí až babišovsky, jako projektový manažer, ne jako ministr. Tím jdou přímo na jeho hlavu veškeré i drobné neúspěchy,“ dodal.

V úspěch by šlo situaci přetavit v případě, že systém začne v brzkých týdnech plynule fungovat a zkrátí celý povolovací proces. „Pokud ministerstvo v nejbližších týdnech odstraní kritické nedostatky, mohou Piráti získat. Stížnosti na délku stavebního řízení v Česku trvají zhruba 15 let a k úspěchu může stačit relativně málo. Pak může Bartoš říkat, že dlouhé roky se nic nestalo a až on to vyřešil,“ dodal.

Bartošovy problémy s digitalizací bude řešit tento týden vláda

Domácí

Podobně vnímá situaci Pirátů i Horák. Strana podle něj dosud stála na třech pilířích: že je antisystémová, protikorupční a zaměřená na IT. Nálepku „antisystémové“ strany ztratili Piráti ve chvíli, kdy vstoupili do vlády, teď přicházejí i o auru odborníků na IT.

„Ivan Bartoš zvolil tu nejhorší strategii, co mohl, a začal napadat úředníky, že nespolupracují, že tomu nerozumějí. V tu chvíli se ozvali lidi z praxe, z obcí. A uvedli, že jeden pdf soubor, který má 100 stránek a dřív se nahrál celý, se nyní nahrává stránku po stránce, že řada funkcionalit nefunguje. Před krajskými volbami teď lidé vědí, že to kvůli Pirátům nebudou mít včas studnu nebo chatu,“ dodal Horák.

První faul - identifikátory

Pro Bartoše to navíc není první problém. Už před rokem sklidil kritiku za snahu zrušit rodná čísla a nahradit je identifikátory, což mělo stát desítky miliard korun.

„Ve veřejné diskusi se řešilo, že se do občanky nemají psát rodná čísla, aby nebylo zřejmé, jakého je člověk pohlaví. Na to u nás nejsou lidi zvědaví. Bartoš to hájil a hájil a najednou šel od toho. To byl první faul. V tu chvíli si lidi řekli, že Pirátská strana asi velký odborník na IT nebude,“ poznamenal Horák.

Úspěchy s digitalizací naopak zaznamenává ministr práce a šéf lidovců Marian Jurečka. Podle Pluhaře zaujal taktičtější přístup. „Nechal pod sebou vyrůst na MPSV kvalitní IT tým a digitalizace dávek je úspěšnější. Pokud by ale přišly problémy, bude on tlačit na svůj tým a nebude schytávat veškerou kritiku jako dnes Bartoš,“ uzavřel Pluhař.

Sami Piráti ještě do poslední chvíle netušili, jaký problém jim digitalizace stavebního řízení přinese. „Nejlépe provedená změna je taková, které si téměř nevšimnete. Buď že s danou byrokracií nemusíte zápasit, protože je zrušená, nebo si stát poradil sám. Nebo je průběh celé úřední anabáze hladký, přirozený a logický, že nad ním nemusíte ani přemýšlet,“ napsala strana k digitalizaci v červnu na svém webu.

Konec rodných čísel? Nápad za 56 miliard schytává kritiku ze všech stran

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám