Hlavní obsah

Potvrdily se už tři případy krysí žloutenky

Hygienici zdůrazňují, že je pro eliminaci plísní a dalších škodlivin klíčové, aby lidé po záplavách dobře vysušili své domy. Neměli by se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka obávat toho, že by je to mohlo stát majlant za elektřinu. Téma chce řešit na vládě. Resort zdůrazňuje, že mají lidé i dobrovolníci pomáhající po povodních dbát na zdravotní rizika. Potvrdily se už tři případy krysí žloutenky alias leptospirózy.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Následky povodní na Jesenicku na snímku z 20. září 2024

Článek

Vysoušečů je podle Válka pro obyvatele zasažené záplavami dostatek.

„Bavili jsme se nyní o tom, aby se občané, kteří jsou ve složité situaci a používají vysoušeče, nedostali do tíživé ekonomické situace tím, že se jim zvýší výrazně náklady na elektřinu,“ uvedl ministr po jednání s humanitárními organizacemi, které velmi významně pomáhají ve vodou zdevastovaných lokalitách.

Válek chce téma otevřít na vládě, aby mohl veřejnost prostřednictvím neziskových organizací uklidnit, že se nemusí ve vysoušení kvůli cenám za elektřinu omezovat.

Peníze ze sbírek se dostávají k lidem zasaženým povodní. Každá domácnost získá 50 tisíc

Domácí

„Vnímáme zvýšenou potřebu zasažených domácností řešit situaci ve spojení s využíváním přímotopů a vysoušečů,“ upozornil mluvčí Diakonie, která v zasažených regionech pomáhá, Dalibor Hála.

Vyhoďte zavařeniny

Důsledným vysušením domů a dezinfekcí stěn lidé předejdou plísním, které by jim mohly v budoucnu zapříčinit zdravotní potíže.

Doporučeno je také lidem, aby při manipulaci s věcmi, které byly v kontaktu se záplavovou vodou, používali ochranné pomůcky a zbavili se potravin, včetně zavařenin, které mohou být z vody kontaminované taky.

„Evidujeme tři případy leptospirózy v souvislosti s povodněmi a dá se očekávat, že se objeví další,“ uvedla hlavní hygienička Barbora Macková.

Na první případ upozornili hygienici už o víkendu. U muže se po jedenácti dnech od přímého kontaktu s vodou, které se zřejmě i nalokal, objevily horečky, bolesti nohou, poruchy chůze, slabost a zmatenost.

Pokud u sebe někdo zpozoruje podobné příznaky, měl by zavolat svému lékaři a upozornit ho, že byl v zaplavené oblasti. Víc než tisíc lidí už bylo také naočkováno proti žloutence typu A, zejména v Moravskoslezském kraji.

V Česku potvrzen první případ krysí žloutenky

Domácí

Riziko bezdomovectví

Některé domy byly vodou natolik dramaticky poškozeny, že je podle ředitele Agentury pro sociální začleňování jisté, že už se do nich nevrátí.

„Ze šetření, která už teď provádíme, je patrné, že tu budou vysoké stovky, možná nízké tisíce domácností, které přijdou reálně o bydlení. A nemají zabezpečeny vlastní zdroje, aby si mohli dovolit i s podporou, kterou obce a stát nabízejí, obnovit své bydlení. Jsou tam velká rizika bezdomovství nebo neudržitelného bydlení,“ zdůraznil ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Zejména jsou podle něj ohroženi lidé sociálně vyloučení. Zvyšuje se u nich také riziko, že přijdou o zaměstnání. V některých domácnostech přitom nemusí vládou schválený program podpory dostačovat, dodal.

Byl připraven k nastěhování. Po povodni statik zoufalým manželům řekl, že je nutná demolice

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám