Hlavní obsah

Potřebuju peníze na své aktivity, hájí Hilšer svůj fígl. Senát je přitom umožňuje zdarma

Marek Hilšer si před šesti lety založil hnutí Marek Hilšer do Senátu, aby mohl čerpat příspěvek na mandát senátora. Ten celkově za jedno volební období činí 5,4 milionu korun. Postup senátor hájí tím, že peníze používá na kampaň i pořádání konferencí a seminářů v Senátu. Na ty však senátoři Senátu přispívat nemusí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na prezidenta Marek Hilšer poskytl 23. listopadu 2022 deníku Právo rozhovor.

Článek

Příspěvky na mandát, který u senátora činí 900 tisíc korun ročně, jsou běžnou součástí příjmu politických stran, které za ně pak platí svůj chod a kampaně. Samotní funkcionáři jej obvykle k užívání nemají. Bez příspěvku například celých šest let fungoval senátor Pavel Fischer, který kandidoval jako nezávislý.

Příspěvek senátora Tomáše Goláně (ODS) zase jde na účet SEN21, za který dřív kandidoval. „Já po celý mandát z tohoto příspěvku nemám k dispozici ani korunu, stejně tak z něj nemá ani korunu můj klub ODS. Přesto jsem velmi aktivní,“ uvedl Goláň. „Plat i náhrady od Senátu jsou natolik dostatečné, že umožňují každému senátorovi vykonávat svou funkci naplno i bez dalších dodatečných prostředků,“ míní.

Jak Novinky upozornily, Hilšer si před senátními volbami 2018 založil hnutí Marek Hilšer do Senátu, aby mu stát musel příspěvek na mandát vyplácet. Pokud by senátor kandidoval bez politické strany tak jako Fischer, stát by ušetřil.

Hilšer získal fíglem ze Senátu o 5 milionů korun víc. Čerpat chce dál

Domácí

Hilšer tvrdí, že příspěvek k práci potřebuje, ačkoliv jako každý senátor čerpá vedle platu i náhrady, které loni vyšly na 1,86 milionu korun. „Uspořádal jsem množství konferencí, akcí, veřejných slyšení a kulatých stolů konaných v Senátu k tématům jako korupce a klientelismus, podpora Ukrajiny, ochrana lidských práv, zastoupení žen ve vedení médií, dostupnost hospicové a paliativní péče a další sociální problematice. Finance byly také použity na podporu nezávislých občanských iniciativ,“ napsal Novinkám Hilšer v reakci na článek.

„Příspěvek na mandát je čerpán v souladu se zákonem a legitimně stejně jako v případě drtivé většiny senátorů,“ dodal.

Ve svém blogu tvrdí, že je velmi aktivní a v Senátu navrhuje změny zákonů bez ohledu na politické koalice. „To všechno pro mě znamená poslání senátora a to všechno mohu dělat jen proto, že jsem schopen pokrýt náklady na všechny aktivity, které mi to umožňují,“ prohlásil.

Senátoři nic nehradí

Jak sdělila Novinkám Andrea Kubová z tiskového oddělení Senátu, horní komora senátorům s jejich aktivitami pomáhá, není tedy pravda, že by potřebovali vlastní peníze. Každý senátor může uspořádat jednou za rok dvoudenní kulturní akci, jednou za rok jednodenní odbornou akci. Další akce pořádají „zdarma“ například výbory.

„Akce jsou vždy nekomerční. Pořádání akce schvaluje Stálá komise pro práci Kanceláře Senátu na základě žádosti senátora. Senátoři (ani jejich partneři akce) v tomto případě nic nehradí,“ uvedla Kubová.

Do jednacích místností Senátu si mohou senátoři svolat i individuální setkání bez podpory Kanceláře Senátu.

Hilšer tvrdí, že má na kontě nadprůměrný počet akcí, konferencí a veřejných slyšení. Délka seznamu akcí, které Hilšer podle informací ze Senátu navštívil nebo je spolupořádal od roku 2019 (zde), se však zásadně neliší od ostatních senátorů, namátkou Jiřího Drahoše (nestr.), Tomáše Goláně (ODS), Michaela Canova (STAN) apod.

Nikdo nic neplatí, říká Goláň

Drtivá většina z akcí je neveřejná. Za letošní rok Hilšer uspořádal podle poskytnutých informací ze Senátu jednu konferenci, a to na téma klientelismu. Podobné konference letos uspořádalo dalších 14 senátorů, mezi nimi například i Goláň.

Ten Novinkám řekl, že s pořádáním konferencí, seminářů či kulatých stolů v Senátu nikdy neměl vlastní výlohy. „Nikdo ze senátorů za akce v Senátu nic neplatí. Senát financuje i doprovodný catering, překladatele a veškeré náklady na organizaci těchto akcí,“ přiblížil Goláň s tím, že senátoři mohou pořádat i exkurze pro školy a besedy se studenty zdarma.

Předseda senátorského klubu KDU-ČSL Josef Klement popsal, že akce zaštiťují i kluby. „Je na to v Senátu takový bodový systém,“ dodal.

Akce mimo Senát pořádal Hilšer podle svých webových stránek spíš výjimečně, pokud se nejednalo o prezidentskou kampaň, kterou vyčíslil v závěrečné zprávě pro dohledový úřad na 1,8 milionu korun.

Loni v březnu ve své senátorské kanceláři na Praze 2, na kterou čerpá náhrady a loni její nájem Senát vyšel na 240 tisíc korun, svolal na Facebooku debatu s lidmi na téma Airbnb. Účast na ní přislíbilo osm lidí. Jinak Hilšer častěji navštěvuje debaty v regionech jako host, tedy nikoliv jako pořadatel.

Pět zákonů za šest let

Hilšer kolegy nepřevyšuje ani ve své legislativní aktivitě. Podle Senátu se za šest let mandátu podílel na předložení pěti zákonů, obvykle ve skupině.

Celá řada senátorů má na kontě stejně dlouhý nebo i delší seznam. Hilšer stojí například za návrhy, aby na parkovací kartu dosáhli i zdravotně postižení se Stoma kartou a aby se v prezidentských volbách ze zahraničí mohlo volit korespondenčně. Připodepsaný je také pod předlohou, aby se změnilo procentní rozdělení úhrad u hlubinné těžby uhlí mezi kraji, obcemi a státem, nebo u normy, která má změnit počítání hlasů do Parlamentu.

Ve vedení hnutí přátelé

Hilšerovo hnutí, které založil v roce 2018, aby mohl čerpat příspěvek na mandát senátora, má dosud pouze sedm členů. V pozici předsedy sedí Hilšer, na pozici místopředsedkyně Marie Tichá, která se dříve v reportáži na ČT představila jako dlouholetá rodinná přítelkyně a v dokumentech uvádí stejnou adresu bydliště na pražském Pohořelci jako Hilšer. Na stejné adrese také hnutí oficiálně sídlí.

Členem předsednictva je také Pavel Vychytil, se kterým se Hilšer zná podle informací z webu Lékařské fakulty Karlovy univerzity minimálně od roku 2006 z Humanitního klubu mediků.

Organizační jednotky hnutí podle rejstříku politických stran ministerstva vnitra neustavilo.

Jediným příjmem hnutí byl loni zmiňovaný příspěvek, členové tedy nic neplatí. Hnutí kromě Hilšerovy prezidentské kampaně také nemělo žádné výdaje.

Hilšer čerpáním příspěvků na mandát senátora skrz své hnutí neporušuje žádný zákon, využívá ten, který přiznává příspěvky na mandát politickým stranám.

Letos chce Hilšer kandidovat s podporou Pirátů. Dohodl se s nimi, že pokud získá mandát, přejde od Starostů do jejich senátorského klubu a 30 procent příspěvku jim dá. Novinkám to potvrdila mluvčí Pirátů Veronika Šmídová. Původní smlouva o spolupráci přitom uvedla, že v případě zisku mandátu senátora bude příspěvek na mandát vyplácen hnutí Marek Hilšer do Senátu.

Odchod z vlády neřešíme, řekl Bartoš

Eurovolby

Související články

Výběr článků

Načítám