Hlavní obsah

Netrvalo dlouho a Piráti už začali ve Sněmovně vládu zlobit

Aktualizováno

Piráti, kteří až donedávna byli součástí vlády, budou v Poslanecké sněmovně požadovat vrátit k přepracování návrh státního rozpočtu na rok 2025, který počítá se schodkem 241 miliard korun. Podle nich jde o „Potěmkinovu vesnici“. V tomto postoji se shodují s opozičními hnutími ANO a SPD.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tisková konference Pirátů před zahájením schůze Poslanecké sněmovny

Článek

„Budeme navrhovat vrátit zákon k přepracování. Podle nás jde o Potěmkinovu vesnici, která se tváří jako konsolidační rozpočet,“ řekl v úterý na tiskové konferenci před začátkem schůze Poslanecké sněmovny pirátský exsenátor Lukáš Wagenknecht, který se bude ucházet o post předsedy strany. Úvodní diskusi k návrhu rozpočtu mají poslanci naplánovanou na středu.

Návrh rozpočtu na příští rok, připravený ministerstvem financí, vedeným Zbyňkem Stanjurou (ODS), podle něj obsahuje „zásadní číselné nedostatky a chyby na příjmové i výdajové stránce“. Podhodnoceny jsou například prý dotace na obnovitelné zdroje nebo nadhodnocené příjmy z emisních povolenek, což úhrnem má údajně rozpočet zkreslovat o zhruba 50 miliard korun.

Podle předsedy čtyřčlenného pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka neodpovídá návrh rozpočtu slibům vlády. „Snažíme se vést vládu k tomu, aby plnila sliby, které jsme měli ve společném programu, když jsme ještě byli ve vládě,“ přiblížil Michálek.

Michálek po odchodu Pirátů z vlády: Premiérem je Stanjura, nikoli Fiala

Domácí

Piráti byli součástí vlády, v níž strávili poslední tři roky, ještě před zhruba měsícem. „Ještě předtím, než jsme ukončili naše angažmá ve vládě, jsem kritizoval, že tam jsou problematické věci, a říkal jsem, že návrh nepodpoříme,“ odmítl šéf klubu námitku, že se strana jen lacině vymezuje vůči vládní koalici, do níž ještě nedávno patřila, zatímco nyní o sobě hovoří jako o „lepší opozici“.

Vláda by podle Michálka či místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové měla klást větší důraz na oblast podpory bydlení, na vzdělávání, zdravotní péči a zredukovat dotace.

„Jako Piráti navrhujeme proškrtat dotační ekonomiku a nasměrovat peníze tam, kde reálně pomůžou, do podpory bydlení, školek, dětských skupin,“ přiblížila Richterová.

Proti bude i SPD a ANO

Návrh rozpočtu na příští rok nepodpoří ani opoziční hnutí SPD, které bude rovněž požadovat přepracování. „Fialova vláda rekordně zadlužuje naši zemi, aniž by šetřila na zbytných výdajích,“ zdůvodnil pozici předseda hnutí Tomio Okamura.

Návrh rozpočtu kritizovala před časem i Národní rozpočtová rada, podle níž jsou v něm díry za zhruba 40 miliard korun.

Bývalá ministryně financí a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová bude požadovat přepracování taktéž. Připomněla v této souvislosti třeba „zdrcující kritiku“ návrhu ze strany rozpočtové rady. Podle ní je návrh rozpočtu „plný cinknutých čísel a nesrovnalostí“ a pracuje s nerealistickými příjmy a výdaji.

„Tento rozpočet je nejdůležitějším za poslední čtyři roky, protože přináší skutečnou a finální vizitku vlády. Nic dalšího už Fialova vláda v oblasti rozpočtu a konsolidace neudělá,“ uvedla v úterý Schillerová s odkazem na poslední rok aktuálního volebního období.

„Fialova vláda navzdory rekordnímu zvyšování daní snížila deficit v průměru méně než o 30 miliard korun ročně. To je naprosté selhání fiskální politiky, nedodržení základních slibů a jasný důkaz, že politika ekonomických restrikcí, hospodářské nejistoty a benevolence k daňovým únikům selhala a její pokračování by bylo atentátem na prosperitu Česka, ale také útokem na kondici jeho rozpočtu,“ dodala Schillerová.

Ve středu během prvního čtení budou poslanci hlasovat o základních parametrech rozpočtu na příští rok, tedy o příjmech, výdajích, schodku a způsobu jeho vypořádání. Ve druhém kole se podávají pozměňovací návrhy, základní parametry už změnit nepůjdou.

Návrh počítá s příjmy 2,086 bilionu korun a výdaji ve výši 2,327 bilionu korun. Schodek má být 241 miliard korun. Ačkoliv opoziční strany budou navrhovat vrácení k přepracování, vládní čtyřkoalice má dostatek hlasů, aby předlohu posunula dál.

Díru v rozpočtu chce Stanjura zalátat změnou zákona

Ekonomika

Výběr článků

Načítám