Hlavní obsah

Pospíšil z TOP09 podal trestní oznámení na kampaň SPD

Někdejší ministr spravedlnosti a současný pražský radní pro kulturu za TOP09 Jiří Pospíšil podal trestní oznámení na letní kampaň SPD, na které je vyobrazený africký migrant v zakrvavené košili s nožem. Obraz zlověstně vypadajícího muže černé pleti je doplněn sloganem „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Pospíšil (TOP09)

Článek

Novinky a Právo mají znění trestního oznámení k dispozici. Je adresované Krajskému ředitelství policie v Praze. Pospíšil v něm píše, že se domnívá, že se SPD dopustila trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

„Považuji za naprosto nepřijatelné, aby se takovéto projevy etnické nenávisti staly běžnou součástí kampani populistických stran,“ okomentoval svůj krok pro Novinky a Právo. „Nestačí tedy se pouze ohradit na sociální síti,“ dodal.

Tonoucí SPD přitvrdila. Straší africkými „chirurgy“ se zkrvavenými noži

Volby

SPD Tomia Okamury spolu s Trikolorou a hnutím PRO Jindřicha Rajchla ve své společné kampani přitvrdila po prohraných evropských volbách. Další – v mnohých krajích se společnou kandidátkou – je čekají na podzim 20. a 21. září, kdy proběhnou volby do hejtmanství a jedné třetiny Senátu.

„Necháme-li to být, stane se nenávist vůči rase či určitému etniku normou pro určité politické strany a povede to k dalšímu napětí ve společnosti. Proto jsem podal trestní oznámení,“ vysvětlil.

V dalších vizuálech se již migranti nevyskytují, jsou v nich ale narážky na nejrůznější dezinformace, které se šíří o Evropské unii. Například straší, že Brusel donutí jíst Čechy hmyz.

Podle zadavatelů ale Brusel takový svět chystá. „Naše kampaň je v tomto ohledu ještě velmi útlocitná,“ stojí v oficiálním vyjádření SPD.

Vyvolávají strach a v tom je to nechutné, říká politolog o letní kampani SPD

Volby

Výběr článků

Načítám