Hlavní obsah

Poslanec ANO přiznal jednání s Huawei v Číně o českém zákonu o kybernetické bezpečnosti

Na poznávací cestu v režii Čínské hospodářské komory vyrazil před časem poslanec hnutí ANO Marek Novák. Ten se ve Sněmovně vymezuje proti vládou navržené podobě zákona o kybernetické bezpečnosti a při návštěvě Číny se setkal i s představitelem čínské společnosti Huawei. I na její aktivity přitom může zákon dopadnout. Novák jednání o zákonu s Číňany přiznal s tím, že v tom nevidí problém.

Foto: Ladislav Křivan / MF Dnes + LN, Profimedia.cz

Poslanec ANO Marek Novák

Článek

Jak upozornil server iRozhlas, společnosti Huawei i dalších čínských firem by se mohla týkat ta část zákona, která umožňuje Národnímu úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vyřadit z budování kritické infrastruktury státu dodavatele, kteří mohou představovat bezpečnostní riziko.

Tuzemské zpravodajské služby před čínskými špionážními a vlivovými aktivitami na našem území i v rámci obchodních i vzdělávacích vztahů dlouhodobě varují.

Poslanec na květnové schůzce se zástupcem čínského gigantu problém nevidí, byť připustil, že se bavili i o návrhu zákona o kyberbezpečnosti. K němu nyní chystá pozměňovací návrhy. Cesta podle něj nicméně neměla politický rámec, ale „byla spíše poznávací“.

Ministerstva se zbavují čínské techniky. Nepoužívají ani mobily Huawei

Internet a PC

„Byl jsem v Huawei, byl jsem se podívat ve výrobě. Ale to je samozřejmě nic proti ničemu. Nevím, proč by to mělo být jakkoliv škodlivé. Zmínili jsme ten problém (návrh nového kyberzákona – pozn. red.),“ citoval server poslancovo vyjádření.

O žádný lobbing ze strany čínské firmy se prý nejednalo. „Ano, pozastavili se nad tím, že moc nechápou proč, ale to bylo tak všechno, dále jsme to nekomentovali,“ dodal k cestě, které se účastnili i někteří podnikatelé.

Aktuální podoba návrhu zákona je rozbuškou i pro některé vládní poslance z řad ODS. Těch se dotýká, že jej lidé z bezpečnostní komunity prosazují v navržené podobě a nepřímo varují před kreativitou poslaneckých pozměňovacích návrhů.

Kyberzákon budí vášně, Řehka naštval poslance ODS

Domácí

O rizicích, která může spolupráce s Čínou představovat, hovořil naposledy na konferenci šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka.

„Je to diktatura, která se připravuje na budoucí vojenský střet. V rámci jinak legitimní akademické a obchodní spolupráce si musíme uvědomovat i toto,“ řekl mimo jiné.

Čína se tváří jako přítel, ale chystá se na válku, varuje šéf BIS

Domácí

Výběr článků

Načítám