Hlavní obsah

Poslanci se k finálnímu projednávání balíčku vrátí za dva týdny

Aktualizováno

Poslanci ani tentokrát nestihli hlasovat ve třetím čtení o konsolidačním balíčku. I když ve středu poměrně konstruktivně diskutovala opozice s koalicí, o slovo se před 14. hodinou hlásilo ještě 54 zákonodárců. Opět se k balíčku vrátí za dva týdny, tedy ve středu 11. října od 9 hodin.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

Článek

Finálně hlasovat mohou zákonodárci podle jednacího řádu pouze ve středu a v pátek vždy od 9 do 14 hodin. Poslanci už o balíčku ve třetím čtení jednali minulý týden v pátek, znovu se k němu vrátí za dva týdny.

Hned na začátku schůze předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek navrhl, aby Sněmovna ve středu jednala i po 14. hodině. To ale Jaroslav Faltýnek (ANO) jménem obou opozičních hnutí vetoval.

Sněmovna tedy ve 14 hodin jednání ukončila. Před tím vystupovali opoziční poslanci, na které většinou reagoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Debata se tak tentokrát místo opozičních obstrukcí vyvíjela celkem konstruktivně a zákonodárci na sebe vzájemně reagovali.

Poslanci podpořili pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Domácí

Opozice upozorňovala například na dopis většiny primátorů, kteří se postavili proti zvyšování daně z nemovitosti, omezování obecních příjmů zásahy do rozpočtového určení daní (RUD) a pětiprocentnímu snížení státního příspěvku na státní správu.

Podle Stanjury jsou ale v dopise „nesmyslné údaje“ a jimi deklarovaný dopad opatření je „přehnaný“.

Debata o květinách

Poslanci také dlouze mluvili o tom, proč DPH na řezané květiny zůstane 21 procent a na květiny v květináči bude sazba snížena na 12 procent.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v zastoupení Stanjury vysvětloval, že řezané květiny mají být v základní sazbě kvůli tomu, že rychleji uschnou, zatímco rostliny v květináči mají schopnost reprodukce. Podle opozice je to ale nelogické.

První čtení balíčku se v červenci táhlo více než 27 hodin čistého času. Druhé čtení zabralo poslancům začátkem září přibližně 17 hodin. Stanjura se už dříve nechal slyšet, že by balíček chtěl mít schválený do poloviny října.

Zvyšování daní a změny v DPH

Balíček mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent nynější snížené sazby DPH 10 a 15 procent a mění v sazbách rozložení některých položek.

Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců, ruší některé daňové výjimky a zvyšuje daň z nemovitosti. Součástí je i úprava spotřebních daní, daně z hazardu nebo snížení státní podpory stavebního spoření.

Opozice tvrdí, že balíček je pouze o zvyšování daní, může navíc způsobit růst inflace a záporně ovlivnit ekonomický výkon.

Předloha má podle vlády pomoci zlepšit stav státního rozpočtu. V příštím roce by měla snížit schodek o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun.

Poslanci si po pěti hodinách schválili program

Domácí

Výběr článků

Načítám