Hlavní obsah

Poslanci Le Penové vliv ANO ve frakci oslabí, míní odborník

Příchod francouzského Národního sdružení Marine Le Penové do frakce Patrioti pro Evropu, kterou spolu s maďarským premiérem Viktorem Orbánem založil předseda ANO Andrej Babiš, vliv ANO spíš upozadí. „Lepenovci“ jako nejpočetnější skupina frakce budou moci dosáhnout na lepší pozice než europoslanci ANO, míní ředitel Europeum Martin Vokálek.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Maďarský premiér Viktor Orbán přijel 29. září 2021 na návštěvu Česka. V Kramářově vile ho přijal premiér Andrej Babiš

Článek

Frakce Patrioti pro Evropu má v pondělí odpoledne ustavující sněm. Kromě maďarské národně-konzervativní strany Fidesz Viktora Orbána, hnutí ANO a Národních socialistů ji tvoří pravicová Svobodná strana Rakouska, belgický pravicový Vlámský zájem a nizozemská Strana pro svobodu Geerta Wilderse.

Očekává se také připojení italské Ligy vicepremiéra Mattea Salviniho a dalších stran ze Španělska nebo Portugalska.

Frakce tak lehce splní podmínku sedmi členských států a 23 europoslanců. Hnutí ANO její vznik však dopředu nechtělo komentovat. „Uvidíme, jak to dopadne,“ poznamenal pro Novinky europoslanec Jaroslav Bžoch.

Le Penová a Salvini se připojí k frakci Patrioti pro Evropu

Evropa

Pro ANO přinese rozšíření frakce i negativa. Nástup silnějších partnerů, jako Národního sdružení s 30 europoslanci, vliv české strany se sedmi europoslanci upozadí. Celkově pak frakce nebude mít sílu uvnitř Evropského parlamentu mnoho změnit.

„Koaliční potenciál něco prosadit pro ně bude i tak mizivý. Víme, jak to doteď měli v Evropském parlamentu poslanci Marine Le Penové nebo orbánovci. Nikdo se s nimi nebavil,“ uvedl Vokálek.

Babišův tah se nemusí vyplatit

Poslanci mají na ustavení frakcí čas do 14. července, pozice ve vedení Europarlamentu a výborech se však rozdělují už nyní.

Patrioti pro Evropu by si tak se vznášením svých nároků měli pospíšit. Podle Vokálka by v takovém případě nejspíš na některou pozici ve vedení výborů Evropského parlamentu dosáhli spíš zástupci Národního sdružení Marine Le Penové než poslanci ANO a získat post ve vedení samotného Evropského parlamentu pro ně bude téměř nemožné.

„Větší šanci by případně mohli mít poslanci Le Penové, budou mít nejvyšší počet poslanců a nejvyšší váhu ve frakci. Povýší ji z bezvýznamné frakce na kraji spektra na početně významnou frakci na okraji spektra,“ poznamenal.

Paktováním s Orbánem a dalšími nacionalistickými stranami si pak podle Vokálka Babiš zavírá dveře k evropským konzervativním státníkům. „Jeho konexe tím padají. Tím, že se začlenil do neoblíbené krajně pravicové frakce, tak se pro některé evropské politiky odepsal. Může se mu to vrátit ve chvíli, pokud by se stal premiérem a potřeboval by konzervativnější proevropské politiky,“ dodal.

O vzniku frakce informovali 30. června maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérem Andrejem Babišem z hnutí ANO a Herbertem Kicklem, šéfem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

„Nová pravicová frakce by se mohla stát třetí největší v Evropském parlamentu. Spojme síly a bojujme společně za lepší budoucnost!“ uvedl na sociální síti X mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács.

Telička o Babišově nové frakci: Je to spolek nechtěných a bez Le Penové neuspějí

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám