Článek
„Vůbec nevím, jak bych měl kontrolovat, že u stolu sedí lidé z jedné rodiny. Už jsem si ze štamgastů dělal legraci, ať každý přinese svůj strom života,“ uvedl Jiří Březina, provozovatel Restaurace u Břízků v Karlových Varech-Rybářích.
Vytrvale nám rostou náklady. Jídlo zdražíme hned tak o deset procent. Piva se to bude týkat pravděpodobně až na podzim. Ostatní nápoje půjdou nahoru v průměru o pětikorunu.
Radost hostů kalí skutečnost, že podniky podle ankety deníku Právo chtějí víc peněz. „Zdražíme hned zhruba o deset procent a předpokládáme, že na podzim budeme zdražovat znovu o deset, možná i dvacet procent,“ uvedla ředitelka Pivovarského dvora Purkmistr v Plzni-Černicích Martina Köhlerová, podle které vzrostla cena surovin během covidu.
„Vytrvale nám rostou náklady. Jídlo zdražíme hned tak o deset procent. Piva se to bude týkat pravděpodobně až na podzim. Ostatní nápoje půjdou nahoru v průměru o pětikorunu,“ řekla ředitelka.
Zdražovat plánuje také plzeňská restaurace Bistrouška na Slovanech. „I když bychom ceny rádi zachovali, tak nemůžeme. Podražily veškeré suroviny. Ceny budeme muset navýšit o pět až deset procent u všech jídel,“ popsala jednatelka Bistroušky Lucie Feřtová.
V centru Českých Budějovic otevřela řada podniků zahrádky i s vyššími cenami. Ty se podle servírek zvedly asi o deset procent. „Není to rozhodně moc. Jen malinko a u některých jídel. Také jsme předělali jídelní lístek,“ sdělila Právu dívka, která obsluhovala stoly Esence café na hlavním budějovickém náměstí Přemysla Otakara II.

V pondělí se znovu otevřely zahrádky restauracíVideo: Novinky
Kontrola nepřišla
Ani na jedné ze sedmi otevřených zahrádek na náměstí Přemysla Otakara II. nekontrolovali v pondělí covidové testy nebo očkovací průkazy. „Jsme rádi, že nemusíme. Pouze by nám to komplikovalo práci a přísluší to úplně jiným institucím,“ doplnil Novotný.
Zahrádky restaurací v Praze a středních Čechách ani kolem poledního nebyly úplně plné. Nepřálo moc počasí a lidé si odvykli. „Byl bych rád, kdyby hostů chodilo více, na test bych se jich ani neptal, je to jejich věc,“ řekl Právu číšník u zahrádky na ulici 28. října v Praze.

Lidé si konečně mohli dopřát oběd v restauraci...
Zahrádku jedné z oblíbených restaurací ve Slezské ulici na pražských Vinohradech včera obsadili hlavně štamgasti. Strážník ani hygiena sem v poledne nepřišli. „Mám to tak říkajíc černé na bílém,“ hlásil ale jeden z hostů a ukazoval spolusedícím právě absolvovaný test. Restaurace zdražila, hlavní jídlo nyní stojí 120 korun místo dosavadních 110. Polévka zůstala na třiceti korunách. Půllitr piva vyjde na 33 korun. Doteď stál o tři koruny méně.
Skoro všechny stoly měla na zahrádce obsazené třeba restaurace Start v Mladé Boleslavi. Ceny jídel se snaží držet, například moravský vrabec vychází na 129 korun.
V Ostravě to bylo podobné. „Někdo přijde a ukáže test sám od sebe. Ale my to nevyžadujeme,“ řekla Právu Veronika Rašíková, majitelka kavárny a pizzerie Centrumka na Jiráskově náměstí v centru města.
Připustila, že nyní účtují ještě za staré ceny, ale to se má co nevidět změnit. „Budeme muset zdražit, ještě během května,“ připojila.