Hlavní obsah

Polovina lidí by uvítala pád Fialovy vlády

Polovina lidí je nespokojena se současnou vládou Petra Fialy a uvítala by její konec. Vyplynulo to z průzkumu Data Collect pro Českou televizi. Dvě třetiny lidí si přejí, aby se výsledky krajských voleb, v nichž celkově zvítězilo opoziční ANO, promítly i do celostátní politiky.

Článek

To, že by se měly výsledky krajských voleb spíše nebo určitě odrazit v celostátní politice, si myslí 68 procent respondentů.

Rezignaci či změnu vlády si přeje 53 procent dotázaných, změnu uvnitř Fialova kabinetu by ocenilo 51 procent.

„Jsou to primárně voliči, kteří jsou nespokojeni s výkonem vlády. Primárně jde o zástupce mimoparlamentních hnutí, opozice, ve větší míře lidé z menších měst s nižším vzděláním a také starší voliči,“ upřesnil pro ČT spoluautor výzkumu Miroslav Fous.

Hejtman Kuba: Politika „Antibabiš“ je nesmysl

Volby

Bezmála šedesát procent lidí chce, aby vláda věnovala větší pozornost regionálním tématům a lokálním problémům. Pětačtyřicet procent by si přálo posílení opozice.

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl po sečtení hlasů, že výsledek není „úspěchem ani neúspěchem“.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) řekl v diskuzi na ČT, že jediná změna ve vládě, o které v současnosti ví, je na postu ministra průmyslu. Současný šéf úřadu Jozef Síkela (STAN) získal post eurokomisaře a počítá se s tím, že ho nahradí první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

Volební debakl zažili především Piráti. „Neuvítal bych odchod Pirátů z vlády. Vláda je v této sestavě stabilní, umíme najít řešení,“ uvedl Rakušan.

Hnutí ANO v krajských volbách získalo 35,38 procenta hlasů, nejvíc ze všech stran. Zvítězilo v 10 krajích. Stejně tak se očekává jeho posílení v Senátu, kam se už v prvním kole dostali dva zástupci ANO, dalších 18 postoupilo do druhého kola.

V jihočeském kraji drtivě vyhrála ODS v čele hejtmanem Martinem Kubou (ODS), v Jihomoravském kraji koalice Spolu s úřadujícím hejtmanem Janem Grolichem (KDU-ČSL) a v Libereckém kraji Starostové pro liberecký kraj (SLK), které vedl hejtman Martin Půta.

Referendum o vládě se ANO povedlo, míní odborníci. Piráti jsou na zrušení

Volby
Související témata:

Výběr článků

Načítám