Hlavní obsah

Gesto se zaťatou pěstí se stane ikonickým. Podle politologů atentát Trumpovi pomůže

Neúspěšný atentát může kandidátovi na prezidenta USA Donaldu Trumpovi v listopadových volbách pomoci. Podle českých politologů by útok na něj mohl posílit jeho šance stát se znovu po čtyřech letech americkým prezidentem.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Zakrvácený Donald Trump po sobotním atentátu, při kterém byl postřelen do pravého ucha

Článek

Politoložka Monika Brusenbauch Meislová z brněnské Masarykovy univerzity míní, že atentát dvacetiletého mladíka na Trumpa by mohl vyvolat vlnu sympatií vůči tomuto republikánskému kandidátovi a ještě více mobilizovat jeho podporovatele.

Také Petr Just soudí, že útok Trumpovy šance na znovuzvolení spíše posílí.

„A to včetně dopadu toho gesta se zaťatou pěstí, které se stane ikonickým a virálním obrázkem ilustrujícím ten útok. Už nyní je to na všech serverech,“ poznamenal.

Střelec na Trumpa: Dvacetiletý republikán z Pensylvánie

Amerika

Stejnou fotku například sdílel i český poslanec opozičního hnutí ANO Patrik Nacher s tím, že se stane stěžejní pro podzimní prezidentské volby v USA.

„Pomoci mu to určitě může,“ míní Jiří Pondělíček z Univerzity Karlovy. Trump se stal na sobotním předvolebním mítinku v zábavním parku ve městě Butler v americké Pensylvánii terčem atentátníka, který jej trefil do pravého ucha.

Dvacetiletý Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie kromě zranění Trumpa svou střelbou zabil na mítinku jednoho z diváků a další dva těžce zranil. Útočník byl členem exprezidentovy Republikánské strany, napsal list The Washington Post s odkazem na evidenci registrovaných voličů.

Zužitkuje to sám v kampani

„Trump to v kampani bezesporu naplno zužitkuje - bude stavět na odiv své odhodlání v kampani intenzivně pokračovat navzdory útoku. Také to pravděpodobně využije k posílení rétoriky o potřebě nutnosti zavedení pořádku, vlády silné ruky a rozhodného vedení,“ míní Brusenbauch Meislová.

„Je to šílené.“ Čeští politici odsuzují atentát na Trumpa

Domácí

Trump podle ní bude argumentovat tím, že administrativa nynějšího demokratického prezidenta Joea Bidena nedokáže zajistit dostatečnou ochranu občanů a v tomto ohledu zcela selhala. Republikánský prezidentský kandidát podle ní proto použije útok jako argument pro to, že pouze on je schopen zemi navrátit bezpečí, klid a stabilitu.

„Útok také bude dominovat veškerému zpravodajství a zajistí Trumpovi ještě větší mediální pozornost než doposud. To zvýší jeho viditelnost v médiích a umožní mu snadněji komunikovat jeho politické vize,“ domnívá se politoložka.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelen

Amerika

Výběr článků

Načítám