Hlavní obsah

Politiky olympiáda neláká. Jede jen premiér a ministr Výborný dorazí v karavanu

Na zahájení letošních letních olympijských her se jako reprezentant státu chystá jen premiér Petr Fiala. Ostatní vrcholní politici budou sportovní klání sledovat v televizi. Někteří dali přednost rodinné dovolené.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Olympijské kruhy na Eiffelově věži v Paříži, 9. června 2024

Článek

Vládní prázdniny vycházejí přesně na období, kdy v Paříži bude 111 českých sportovců bojovat o olympijské medaile.

„Stejně jako další hlavy státu a lídři zúčastněných zemí přijal pan premiér pozvání francouzského prezidenta na oficiální slavnostní zahajovací ceremoniál Olympijských her v Paříži,“ uvedla mluvčí vlády Lucie Ješátková.

Češi na olympiádě překvapí ve francouzských trenčkotech

Lifestyle

Premiér se během své cesty zúčastní slavnostního otevření Českého olympijského domu, chystá se na setkání se sportovci.

Jediný, kdo ještě do letní Paříže z vrcholných českých politiků zavítá, je ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ten tam ale jede v rámci soukromé dovolené. „S dětmi jsme se rozhodli, že si půjčíme obytňák. Chystáme se do hor a cestou zpět se chceme na tři dny zastavit v Paříži,“ líčil Novinkám.

S dětmi jsme se rozhodli, že si půjčíme obytňák. Chystáme se do hor a cestou zpět se chceme na tři dny zastavit v Paříži
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

Již nyní má prý rezervované místo v kempu na kraji města. S rodinou se chystá zejména na atletiku, vstupenky si platil ze svého.

„S olympijským výborem jsme domluveni i na nějaké společenské činnosti. Přece jen nejde úplně sejmout, že jsem ministr,“ dodal. Oficiální společenský program pak bude mít obdobný jako premiér – setkání se sportovci v Českém domě.

Ostatní ministři, předsedkyně Sněmovny a předseda Senátu Novinkám napsali, že se do Paříže nechystají. „Původně jsem chtěl vzít dceru do Paříže na sportovní gymnastiku, které se věnuje, ale nakonec z časových důvodů zvítězila rodinná dovolená u moře,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela. Jako velký sportovní fanoušek byl prý na své první olympiádě již v roce 1992 ve francouzském Albertville.

Prezident má jiný pracovní program

Prezidentská kancelář pak uvedla, že Petr Pavel má na termín zahájení jiný pracovní program.

Na poslední – zimní – olympiádě nebyl z českých vládních elit nikdo. Odehrávala se totiž v Pekingu a česká vláda se dohodla, že kvůli nedodržování lidských práv Čínou bude tamní olympijské hry bojkotovat.

Čeští politici nepřijeli ani na letní olympiádu do Tokia v roce 2021. Hry byly tehdy poznamenané pandemií covid-19. Nejprve se musely o rok odložit, následně extrémně přísná hygienická opatření nedovolila účast zahraničních fanoušků.

Rusové jako „neutrální sportovci“

Letošní hry se odehrávají ve stínu ruské agrese na Ukrajině. Rusové a Bělorusové zde mohou startovat jen jako „neutrální sportovci“.

O formě se dlouho diskutovalo. Původně byla v pravidlech podmínka, že ruští a běloruští sportovci musí útok své země odsoudit. Nakonec bude ale stačit, že agresi nepodporují. Česko a jeho národní olympijský výbor pak patřilo mezi ty, kteří byli pro tvrdší podmínky. To se ostatně stále ukazuje v postojích českých vládních politiků směrem k Rusku a Bělorusku.

„S účastí ruských a běloruských sportovců pan premiér nesouhlasí, což opakovaně veřejně uvedl. Takové stanovisko podporuje i Národní sportovní agentura a Český olympijský výbor,“ uvedla Fialova mluvčí Ješátková.

Podle premiérova stranického kolegy a předsedy Senátu Miloše Vystrčila je účast Rusů a Bělorusů v rozporu s olympijskou myšlenkou. „Chápu, že pro mnohé sportovce to je vyvrcholení jejich sportovní kariéry, ale pořád to jsou občané zemí, které jsou agresorem, které se chovají v rozporu s mezinárodním právem,“ uvedl pro Novinky.

Letní olympijské hry startují 26. července a končí 11. srpna.

Ruští a běloruští sportovci nejsou na olympiádě vítáni, prohlásila pařížská starostka

Zahraniční

Výběr článků

Načítám