Hlavní obsah

Policistu, který opilý v baru mlátil dívky a jedné zlomil kotník, obžalovali

Policista, který pod vlivem alkoholu napadl v únoru před pražským barem mladou dívku, byl ve čtvrtek obžalován. Podle obžaloby se měl dopustit těžkého ublížení na zdraví, zneužití pravomoci úřední osoby a výtržnictví. Obžalována byla rovněž jeho partnerka, rovněž policistka, která se měla dopustit výtržnictví. Agresor už u policie skončil, v polovině května byl propuštěn ze služebního poměru.

Foto: SíťX/@desoleole

Opilý policista napadl za pomoci přítelkyně dívku.

Článek

Obžalobu podal státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. K událostem došlo 17. února před smíchovským barem, kde se konala akce pro LGBT komunitu a primárně pro ženy a dívky.

Z policejního plesu na pražském Žofíně tam dorazila čtyřčlenná skupina. V té byl i namol opilý policista oblečený ve slavnostní uniformě, kterému později kolegové z přivolané hlídky naměřili 2,6 promile alkoholu v krvi, a jeho přítelkyně, policistka v civilu. I ona byla opilá.

„Obviněný v nočních hodinách, po požití alkoholických nápojů, nejprve ve vnitřních prostorách baru šťoucháním a strkáním napadl jednu z návštěvnic. Konflikt dále vygradoval v potyčku obviněného s dalšími návštěvnicemi baru,“ popsal mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Zpitý policista mlátil dívku, kolega jen přihlížel. Inspekce ho chce poslat před soud

Krimi

Policista je měl hrubě urážet, udeřit pěstí i povalit na zem. Udeřit měl i jednoho z pracovníků ostrahy baru, který chtěl zasáhnout. Také jeho partnerka udeřila pěstí do obličeje jednu z žen.

Další ženy pak muž napadl před barem. Jednu z nich strhl na zem, v čemž mu pomáhala i jeho partnerka. Podle obžaloby přitom zneužil zákonné výzvy „jménem zákona“ a oba policisté nutili poškozenou dívku, aby zůstala ležet na zemi.

„Poté, co poškozenou za vlasy smýkl do vozovky, napadl obviněný také muže, který proti jeho chování protestoval,“ popsal Cimbala. Poškozenou ženu poté držela na zemi i jeho partnerka.

Policista také jednu ženu chytil „do kravaty“, přes nohu ji strhl k zemi, dopadl na ni a držel ji v sevření. V dalším napadání mu zabránili až další policisté, kteří na místo dorazili.

Nejhůře jeho řádění odnesla žena, které zlomil kotník, musela podstoupit operaci a do zlomeného kotníku dostala šrouby. Vedle těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví se měl muž dopustit také zneužití pravomoci úřední osoby.

Pražský policista, který namol opilý rozpoutal násilí, skončil mimo službu

Krimi

„Obviněný se během konfliktu snažil vystupovat jako oprávněná úřední osoba, která provádí legální služební úkon či zákrok. Tento dojem utvrzovala jednak skutečnost, že obviněný byl oblečen do uniformy bezpečnostního sboru, tak obviněným opakovaně užívaná zákonná výzva: Jménem zákona,“ popsal Cimbala.

Hlavní agresor už u policie skončil. V polovině května nadřízení tohoto policistu, původně zařazeného na oddělení hlídkové služby Praha I, propustili ze služebního poměru, čímž přišel o finanční výsluhy i odchodné. Jeho přítelkyni, která pracovala jako dopravní policistka v místním oddělení Praha 1, pak postavili mimo službu.

V případě odsouzení stráví bývalý policista ve vězení až 10 let, jeho partnerka až dva roky.

Podle informací Novinek by se měl obžaloby v nejbližší době dočkat i policista, který jako člen přivolané hlídky proti řádění svého kolegy nezasáhl.

Audi prchající před policisty ohrozilo na Liberecku sanitku i motorkáře

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám