Hlavní obsah

Policisté žalující své šéfy: Když jsme se ozvali, už nás v jednotce nechtěli

Dlouhé roky sloužili u speciální pořádkové jednotky pražské policie. Když se ale ozvali se svými nároky na doplacení odsloužených pohotovostí, bylo jim prý jasně řečeno, že by měli odejít. Redakce hovořila se dvěma z více než tří set bývalých či současných členů jednotky, kteří nyní vedou s pražským krajským policejním ředitelstvím soudní spor o stovky milionů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policisté ze speciální pořádkové jednotky jsou ve sporu s vedením pražské policie

Článek

„Pořád nám naznačovali, že už jsme pro jednotku staří a že by bylo nejlepší, kdybychom odešli, že by nás nahradili mladými, kteří by nedělali problémy, poslouchali a neozývali se,“ řekl Novinkám nyní již bývalý policista Petr.

„Když jsme podali žádost o doplacení peněz za pohotovosti, byla atmosféra už tak hustá, že jsem radši skončil,“ dodal muž, který v jednotce sloužil 25 let. Odešel koncem roku 2022 a nyní pracuje na obecním úřadě na rodné Moravě.

Reptání zakázáno

„Reptali jsme, protože jsme se nemohli dovolat spravedlnosti, a vedení se to nelíbilo. Když jsme se ozvali, zpochybňovali nás,“ podotkl Petr. S kolegy se prý pomoci nedovolali ani u policejních odborů.

„Jakmile měl člověk s vedením spor, naznačili mu, že může jít, že ho nikdo nedrží,“ uvedl Petr, který prý zkrácením peněz za odsloužené pohotovosti jen v posledních třech letech služby přišel o 822 tisíc korun bez úroků z prodlení a bez započítání odchodného a výsluh.

Policisté vyhrávají soudy proti svým šéfům, jde o stamiliony

Domácí

„Dívali se na nás skrz prsty, že to kazíme všem ostatním. Projevovalo se to nepřímým nátlakem. I když člověk dělal jako ostatní, dostával nižší nebo žádné odměny,“ doplnil Petr.

Měl obavy ze msty nadřízených, například v podobě zahájení kázeňského řízení a následného vyhazovu. Proto prý odešel sám, přestože chtěl u policie vydržet alespoň do padesáti. „V té atmosféře už jsem nechtěl sloužit,“ konstatoval devětačtyřicetiletý muž.

Třicet vyhraných žalob

Policisté dostávali za službu v pohotovosti jen 35 procent platu, chtěli však doplatit zbytek do 100 procent. Jenže vedení pražské policie jejich žádosti dosud vždy odmítlo.

Jak už Novinky před dvěma týdny informovaly, více než čtyři desítky policistů kvůli tomuto stanovisku nadřízených a pak i ředitele pražské policie podaly dokonce správní žalobu.

U 32 z nich už pražský městský soud rozhodl a všem vyhověl. Nařídil vedení pražské policie jejich nároky znovu projednat, ale už ve standardním správním řízení s řádným dokazováním včetně výslechů dotčených policistů a svědků.

Chtěl jsem dál sloužit, ale už to nešlo. Kritizovali mě, že si furt na něco stěžuju a remcám. Nelíbilo se jim, že bojuju za svá práva
Policista Dalibor

Jedním z úspěšných žalobců je další bývalý člen jednotky Dalibor, jehož skutečné jméno redakce zná, ale nepřál si ho zveřejnit.

„Chtěl jsem dál sloužit, ale už to nešlo. Kritizovali mě, že si furt na něco stěžuju a remcám. Nelíbilo se jim, že bojuju za svá práva,“ poznamenal Dalibor, který zmínil, že důvodem jeho odchodu byl i přístup vedení jednotky, které se za řadové policisty nepostavilo.

U jednotky sloužil od jejího vzniku v roce 1993, více než 28 let. Většinu své kariéry byl stejně jako Petr „bojovníkem“, který chodí do akcí typu demonstrací, protestů či třeba sportovních utkání v první linii.

Účastnil se nejnáročnějších zákroků v Praze, například při demonstracích proti Mezinárodnímu měnovému fondu v roce 2000. Od jednotky a zároveň do civilu odešel na jaře 2022.

Pražský policista, který namol opilý rozpoutal násilí, skončil mimo službu

Krimi

Jedním ze zásadních momentů, který rozhodl o jeho konci u policie, byl i problém s doplacením peněz za pohotovosti.

„Nelíbilo se nám, jak nás platí a po několika letech, kdy to nechtělo vedení řešit, přestože jsem se opakovaně ozval, jsem rovněž podal žalobu,“ podotkl bývalý dlouholetý policista.

Nastínil, že vedení pražské policie odmítalo plně hradit pohotovosti, které policisté sloužili, a kdy často i přes to, že měli být pouze připraveni na výjezd, museli pracovat, školit se, účastnit porad, starat se o údržbu aut, jejich tankování a podobně.

Pracovali za třetinu

„Vykonávali jsme činnost, která by měla být normálně placena jako práce, ale řádné peníze jsme za ni nedostávali,“ uvedl Dalibor, který podle svých slov přišel zkrácením peněz za pohotovosti za poslední tři roky služby téměř o milion korun.

Podle advokátní kanceláře LP Legal přitom vedení pražské policie nerozhodlo o nárocích tohoto policisty stejně jako u Petra už dva roky.

Vím ale o policistech, kteří se asi báli, a když jim pohrozili, stáhli se
Policista Dalibor

„Jde o nečinnost služebního orgánu, která rozhodně není v pořádku,“ řekla Novinkám Alice Hejzlarová, vedoucí partnerka kanceláře, která policisty zastupuje.

Dalibor na vedení pražské policie už v civilu podal žalobu a nadále na ní trvá. „Vím ale o policistech, kteří se asi báli, a když jim pohrozili, stáhli se,“ upozornil muž, jemuž dal pražský městský soud letos v březnu za pravdu.

Zrušil rozhodnutí ředitele pražské policie o neuznání Daliborových finančních požadavků. Zároveň nařídil, že se musí vedení jeho nároky znovu zabývat.

Zpitého policistu za násilí zatím nevyhodili, i když mohou

Krimi

Výběr článků

Načítám