Hlavní obsah

Policisté na fakultě od počátku pátrali po nebezpečném pachateli, vedení tvrdilo opak

Hlídky pražské policie, ale také kriminalisté v civilu pátrali po střelci z Filozofické fakulty UK osudného loňského 21. prosince od samého počátku jako po „nebezpečném pachateli“ podezřelém z vraždy otce, který může být ozbrojený. Dělo se tak přitom už půldruhé hodiny až hodinu před prvními výstřely v budově fakulty na Palachově náměstí.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Černý den České republiky, střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 21. prosince 2023

Článek

Vyplývá to z úředních záznamů samotných policistů sepsaných ještě téhož dne, jejichž kopie mají Novinky k dispozici.

Vedení pražské policie přitom na tiskové konferenci den po tragické události, ale i následně ještě řadu týdnů opakovaně mlžilo a tvrdilo, že policisté před střelbou hledali pouze sebevraha, a nikoli vraha. O tom, že však nejde „jen“ o sebevraha, svědčil i rozsah policejní akce, kdy po mladíkovi v centru Prahy usilovně pátraly desítky příslušníků policie, včetně kriminalistů v civilu, i zásahové jednotky. Nikdo z nich však oficiálně nevaroval vedení fakulty ani studenty.

„Zástupci policie a ministr vnitra nám opakovaně na výborech pro bezpečnost neříkali pravdu,“ řekl v červnu Novinkám k rozporům v tvrzeních vedení policie místopředseda bezpečnostního výboru a opoziční poslanec Jiří Mašek (ANO).

Policie zveřejnila záběry ze zásahu při střelbě na Filozofické fakultě v PrazeVideo: Novinky

Vrah David K. (24) začal do studentů a pedagogů pálit ze svých legálně držených zbraní minutu před 15. hodinou ve čtvrtém patře sídla FF.

Psychický stav vraha z fakulty se zhoršil v době covidu

Krimi

Do objektu ale vešel už půldruhé hodiny předtím; krátce po něm do budovy vstoupila také tříčlenná policejní uniformovaná hlídka, která tam mladíka hledala.

„Hlídka ALKA 726 byla vyslána okolo 13:20 na náměstí Jana Palacha, kde měla prověřit výskyt muže jménem D. K. podezřelého z vraždy svého otce v rodinném domě v obci Hostouň,“ napsal do úředního záznamu už 21. prosince jeden z členů této hlídky, kteří na fakultě pátrali jen chvilku po příchodu Davida K. do budovy.

Jeho kolega z téže hlídky pak písemně týž den sdělil, že jeli do budovy proto, že se v ní „měl nacházet muž s psychickými problémy, který by mohl být ozbrojený“.

O tom, že nejen tito uniformovaní policisté obdrželi informace nikoli o možném sebevrahovi, ale o muži podezřelém z vraždy, svědčí úřední záznamy takřka desítky operativců z kriminální policie Praha 1.

Ti unisono napsali, že před 14. hodinou, tedy stále ještě hodinu před střelbou, dostali informaci „o pátrání po nebezpečném pachateli“, který je „podezřelý z usmrcení vlastního otce“ či z „násilného trestného činu“.

Ředitel: Hledali sebevraha

O den později, kdy policie uspořádala tiskovou konferenci k tragické střelbě, výpovědi zasahujících policistů nepřímo v náznacích potvrzoval náměstek ředitele pražské policie Vojtěch Motyka. Byl ale ovšem na delší dobu jediný.

„Ve 13:15 je vyhlášeno pátrání po podezřelé osobě (středočeskými policisty, pozn. red.). Ve 13:27 vychází požadavek ze Středočeského kraje, aby pražská policie provedla šetření na filozofické fakultě v Praze s upozorněním na možnost ozbrojeného podezřelého, který se v Praze může důvodně pohybovat, “ podotkl den po tragédii na tiskové konferenci Motyka.

Všichni jste fatálně selhali. Rezignujte, vyzvala matka oběti Rakušana a policejního prezidenta

Domácí

Jenže jeho nadřízený a šéf pražské policie Petr Matějček naopak tehdy – a opakovaně i v dalších týdnech – zatvrzele prohlašoval, že policisté v dané době hledali sebevraha. O tom, že téhož dne zastřelil doma v Hostouni na Kladensku svého otce a že má s sebou celý arzenál zbraní, prý policisté neměli tušení.

„My jsme pracovali samozřejmě s informacemi, že se jedná o člověka, který chce spáchat sebevraždu. Poslali jsme na centrálu do filozofické fakulty hlídku,“ podotkl 22. prosince Matějček.

Žádné indicie?

Na otázku, zda policie nepodcenila situaci a neměla postupovat razantněji, tehdy odvětil: „Ještě jednou opakuji: my jsme pracovali neustále s verzí, že je to člověk, který chce spáchat sebevraždu. To šetření tam hlídka udělala. Nebyly tehdy žádné indicie…,“ tvrdil médiím šéf pražských policistů s tím, že v danou chvíli žádné pochybení nespatřuje.

„Tam nebyla jediná indicie, že tam chce někomu ublížit,“ podotkl k tomu na stejné tiskové konferenci šéf pražské mordparty Aleš Strach, který rovněž hovořil pouze o sebevrahovi.

To je ovšem v rozporu s úředními záznamy, které jsou součástí zhruba deset tisíc stránek obsáhlého spisu. Ten kromě výpovědí policistů obsahuje i znalecké posudky, výslechy poškozených, svědků a další dokumenty.

Z nich vyplynulo, že už dvě hodiny až hodinu před začátkem střelby na fakultě bylo v Hostouni na Kladensku jasno, že otec mladíka byl zavražděn.

Bezchybný zásah policie na fakultě? Vyšetřování ukazuje něco úplně jiného

Krimi

„Bylo zjištěno, že ve věci nejde o avizované úmrtí, nýbrž o vraždu osoby (otce),“ stojí v jednom z policejních dokumentů popisujícím situaci v Hostouni, který vyhotovil jeden z policistů po svém příjezdu ve 13:15 osudného dne.

O čtyřiadvacetiletém Davidovi K. pak policisté tvrdili, že je „pohřešován“ a „podezřelý z usmrcení vlastního otce“. Policie ale na tiskových konferencích uváděla, že se to potvrdilo až po střelbě, v 16:12.

Až později Matějček postupně začal svá slova o pátrání jen po sebevrahovi korigovat, ale stále ve svých vyjádřeních zdůrazňoval, že zasahující policisté nemohli vědět, že mladík je vrah.

„Dostali jsme informaci, že pachatel je držitelem legálních zbraní. Pachatel byl nebezpečný, byl nebezpečný sám sobě, chtěl spáchat sebevraždu a avizoval to. Tím pádem je nebezpečný sobě i okolí, když ho někdo bude chtít zastavit, eliminovat,“ poznamenal Matějček na další tiskové konferenci 9. ledna.

„Pro mě to byl člověk, který chce spáchat sebevraždu, může u sebe mít legálně drženou zbraň, což by mohlo být relativně nebezpečné,“ doplnil tehdy. O pátrání po „nebezpečném pachateli“ či „vrahovi“ ani slovo.

Kritika poškozených i politiků

I za to mimo jiné schytal kritiku, že celé měsíce vůči nim mlžili, on i další zástupci policie a také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) během červnového jednání sněmovního bezpečnostního výboru od poslanců, ale i některých pozůstalých po obětích střelby.

Zástupkyně rektorátu: Informace z policejního spisu ke střelbě jsou pro pozůstalé emočně náročné

Domácí

„Opakovaně tvrdili, že pátrali jen po sebevrahovi, nyní přiznali, že po vrahovi. Tvrdili, že nevěděli, že otec pachatele byl zavražděn,“ připomněl tehdy místopředseda bezpečnostního výboru a opoziční poslanec Jiří Mašek (ANO).

Nejen politici, ale hlavně pozůstalí se od počátku dožadovali jasných odpovědí a vyvrácení četných bílých míst a také případné omluvy. Doteď nezazněla.

„Nikdo není schopen říct něco ve smyslu: podcenili jsme to, měli jsme to tam vyklidit (budovu fakulty na Palachově náměstí, pozn. red.). Jenže to by pak bylo třaskavé. Určitě bych od nich čekal větší sebekritiku a omluvu,“ podotkl v červnovém rozhovoru pro Novinky bratr jedné ze zastřelených studentek.

V nedávném usnesení o odložení případu podle něj chybí jednoznačné informace o tom, jak a na základě čeho se policie před zákrokem rozhodovala, jaké kroky bude při pátrání po studentovi činit, jaké poznatky už měla, například o předchozí vraždě jeho otce téhož dne v domě v Hostouni na Kladensku.

„Přístup policie po útoku mě zklamal. Z mého pohledu to silně nezvládli, hlavně komunikaci. A co vím, tak ostatní rodiny to měly stejné. Mě vždy rozčílí, když se v médiích vychvalují, jak to perfektně zvládli,“ poznamenal pozůstalý po zavražděné dívce.

Šlo tomu zabránit, myslíme si to všichni, řekl bratr oběti střelby na fakultě

Domácí

Výběr článků

Načítám