Hlavní obsah

Policisté budou minimálně týden protestovat před Úřadem vlády

Odborové svazy zastupující členy bezpečnostních sborů v čele s policisty či hasiči rozjedou od 16. září minimálně týdenní protesty přímo před Strakovou akademií v Praze, tedy před sídlem Úřadu vlády ČR. Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič nevyloučil, že akce bude pokračovat i v dalších dvou až třech následujících týdnech.

Foto: Aktu.cz

Dřívější protest hasičů a policistů v Praze

Článek

Členové bezpečnostních sborů chtějí protestovat především kvůli nenaplněným slibům, že jim od října stoupnou platy o požadovaných deset procent. Už teď je jasné, že se tak nestane a že v uvažovaném lednovém termínu nejspíš dostanou přidáno maximálně o pět procent.

To je pro odbory málo. Proto se jejich členové rozhodli pro poklidné protesty přímo před budovou vlády. Machovič ve středu upřesnil, by se měly konat od pondělí 16. září do pátku 20. září každý den po celý týden vždy od 10:00 do 18:00.

„Nepůjde jen o ten jeden týden, ale uvažujeme i o tom, že to prodloužíme o další týden či dva, ale klidně to může trvat i měsíc,“ řekl ve středu Novinkám Machovič.

Stovky policistů odejdou, čekejte velké protesty, hrozí odbory kvůli platům

Domácí

Doplnil, že už jen čekají na schválení z magistrátu, že na daném místě mohou protesty uskutečnit, a také na souhlasná stanoviska 112 základních organizací jejich odborového svazu, které zasedají průběžně tento týden.

Neočekává však, že by podpora nepřišla, protože ve středu jednal se zástupci 60 základních odborových organizací, kteří podle něj dali najevo, že do plánovaných protestů půjdou.

„Platí zatím to, že se 16. září protesty spustí. Jsme dohodnutí, že to bude celý první týden před Úřadem vlády ČR, už to místo tam máme nahlášené. Naše organizace se k tomu připojí,“ řekl ve středu Novinkám Aleš Lehký, předseda Unie bezpečnostních složek (UBS), tedy odborového svazu zastupujícího nejen policisty, ale i hasiče, celníky či členy Vězeňské služby ČR.

„Troufám si odhadnout, že první den to bude nejsilnější, ale každý den tam budou naši lidi přítomni,“ myslí si Lehký.

Akce schválně před volbami

Akci prý naplánovali záměrně před volbami do krajských zastupitelstev a do jedné třetiny Senátu, které se budou konat 21. až 22. září, aby se politici zamysleli, co pro ně bezpečnost skutečně znamená.

Šéf UBS počítá s tím, že při protestech zazní mimo jiné různé projevy, účastníci si přinesou různé poutače, prapory a transparenty s hesly. Vše by se prý mělo nést v poklidném duchu.

„Zvažujeme také, že bychom tam přehráli i sliby ministra vnitra (týkající se zvýšení platů členů bezpečnostních sborů, pozn. red.),“ poznamenal šéf jednoho z odborů.

Šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) totiž už v lednu na setkání s občany v Karviné ve videu zveřejněném na internetu uvedl, že plánuje navýšení peněz na platy bezpečnostních sborů o deset procent ještě letos na podzim. Že by se tak mělo stát už od října, to ale dementovali jiní koaliční ministři s tím, že nejdříve by mohlo dojít k navýšení od ledna 2025. Navíc k výrazně nižšímu.

Do dvou týdnů chceme dohodu o platech, vzkázaly vládě odbory

Ekonomika

To bude průšvih jako blázen

„Ty neustálé sliby už nikoho nebaví… Chybí tady nějaká dlouhodobá koncepce. Ten stav je hrozný,“ vysvětlil Lehký, proč se odboráři kromě nedostatku peněz rozhodli protestovat.

Jedním z důvodů je i skutečnost, že kvůli aktuální situaci opouští řady policejního sboru desítky lidí. „Jen v Praze je to patnáct lidí týdně. To bude průšvih jako blázen. K tomu hrozí kvůli nedostatku lidí i kolaps vězeňství. Chceme upozornit na to, že ti lidé prostě nebudou,“ varoval předseda UBS.

Podle zjištění redakce se někteří vedoucí činitelé bezpečnostních sborů snaží podřízené různými způsoby přesvědčit o tom, aby od protestů upustili. „Objevují se i určité výhrůžky, proč to nedělat,“ podotkl nejmenovaný policista, který se i přesto míní protestů zúčastnit.

„Říkají nám, že odpovídáme za to, co se tam stane, že můžeme nést trestně-právní důsledky, být vyhozeni a podobně,“ přiblížil zdroj Novinek s tím, že zaznívají i výroky o tom, že jde o zpolitizovanou akci, což odboráři jednoznačně odmítají.

Návrh rozpočtu je konečně venku. Vláda počítá se schodkem 230 miliard

Ekonomika

Pět procent je málo

Odboráře nepotěšil ani aktuální návrh rozpočtu pro příští rok, který v neděli představil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ministerstvo vnitra by podle něj mělo dostat o cca 7,5 miliardy víc než letos, tedy celkem takřka 105 miliard korun. Jenže na zvýšení platů by mělo jít navíc jen údajně 3,7 miliardy korun.

„To je navýšení maximálně o pět procent a to je prostě špatné,“ má jasno Lehký. „Vždyť ti lidé jsou za poslední dva roky kvůli inflaci mínus skoro třicet procent. Podle nás mělo nastat zvýšení v říjnu o pět a od nového roku o deset procent,“ upřesnil Lehký.

Ministr Rakušan v této souvislosti Novinkám tento týden napsal, že jde pořád o návrh, který bude vláda ještě projednávat.

„Nejedná se o finální verzi. Předpokládám, že vláda zohlední aktuální bezpečnostní situaci a vnitřní bezpečnost jako jasně deklarovanou prioritu. Za mě je důležité, že máme vládní shodu na růstu celkového objemu platů o pět procent,“ sdělil vicepremiér s tím, že jde o navýšení peněz do celkového objemu platů, a nikoli jen do tarifů.

„Je to polovina toho, co jsme chtěli, ale otevírá se tady cesta ve střednědobém výhledu, že kdyby se to dalo do zákona, že v dalších letech by se vždy přidalo těch pět procent do objemu, tak by to nebyl špatný výsledek,“ komentoval to Machovič.

Rozpočet se slíbenými platy nepočítá, Stanjura avizuje úpravu

Ekonomika
Související témata:
Nezávislý odborový svaz PČR

Související články

Výběr článků

Načítám