Hlavní obsah

Policie prověřuje pardubického onkologa kvůli větě, že posílá Ukrajince na smrt dříve

Případem lékaře, který v konverzaci napsal, že nesnáší Ukrajince a coby onkolog je „posílá na smrt mnohem dříve“, se začala zabývat policie. Obsah konverzace se v minulých dnech objevil na síti X.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Policie ČR

Článek

„Uvedenou věcí jsme se začali zabývat z úřední povinnosti. V tuto chvíli prověřujeme, zda se jedná o výroky skutečné osoby, která byla v příspěvcích jmenována, nebo došlo ke zneužití jejího profilu nebo fotografie na sociálních sítích,“ řekla mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Právní klasifikace podle ní zatím nebyla stanovena.

Muž se v konverzaci, která se objevila na síti X, holedbal, že je onkolog, a neskrýval odpor vůči ukrajinským pacientům. Druhý aktér vyostřené výměny názorů není jasný.

Od jejího obsahu se vedení onkologického centra distancovalo a zahájilo i vlastní vyšetřování.

Foto: X

Inkriminovaná konverzace, která se objevila na síti X

„V žádném případě není akceptovatelné, aby se jakýkoliv náš zaměstnanec, tím spíše lékař, vyjadřoval takovým způsobem,“ uvádí v prohlášení s tím, že pokud se potvrdí pravost komunikace „budou okamžitě přijaty adekvátní kroky“.

Muž je podle kliniky na plánované dovolené.

„Není možné, aby kdokoliv z našich zaměstnanců komunikoval způsobem, který poškozuje důvěru v naši práci,“ uzavřelo prohlášení vedení centra, v němž mimo jiné připomnělo, že zdravotnický holding, pod nějž centrum patří, zaměstnává i několik desítek ukrajinský pracovníků.

Muž vyhrožoval ve Vinohradské nemocnici, že se vrátí se zbraní

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám