Hlavní obsah

Policie obvinila karlovarského radního za ODS Petra Bursíka

Karlovy Vary
Aktualizováno

V chomutovské kauze machinací s veřejnými zakázkami padlo další obvinění. Týká se karlovarského radního pro dopravu, životní prostředí a technický odbor Petra Bursíka (ODS). Ten v pondělí rezignuje na svůj post a pozastaví rovněž své členství v ODS, vzkázal však, že se cítí nevinný.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Petr Bursík na snímku z 13. listopadu 2018

Článek

O posunu v případu informovala Novinky náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová. „Mohu potvrdit, že jsme mu doručili usnesení o zahájení trestního stíhání. To se týká zjednání výhody při zadání veřejné zakázky,“ řekla. Podle zjištění Novinek upřednostnil Bursík firmu Rocknet, kde dříve působil.

Doušová dále uvedla, že kriminalisté obviněného nezadrželi, protože s policií spolupracuje. Nebyl tedy ani důvod podat návrh na jeho vzetí do vazby. V případě prokázání viny mu hrozí až osmileté vězení.

Policie nemohla Bursíka obvinit dříve, neboť byl na plánované zahraniční dovolené. Nicméně už minulý týden mluvčí karlovarské radnice Jan Kopál oznámil, že radní se vzdá své pozice. Došlo k tomu po dohodě s primátorkou města Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO). „Předpokládám, že postu se do budoucna ujme někdo z kolegů z jeho klubu,“ konstatovala primátorka. Doplnila, že o novém radním rozhodne zastupitelstvo.

Karlovarský radní za ODS Petr Bursík rezignuje

Domácí

Bursík, který minulý týden slíbil v SMS redakci Novinek vyjádření, během pondělního dopoledne poslal přes mluvčího radnice stanovisko, kde napsal, že své působení v Rocknetu mezi lety 2014 až 2018 nikdy nikde neskrýval. „Považuji za důležité zdůraznit, že v Karlovarském kraji není žádná specializovaná firma na sanaci skalních masivů. Předmětem šetřené zakázky z minulého roku je právě tato specifická činnost,“ upřesnil.

Upozornil, že od listopadu 2022 je sice uvolněným radním, ale až letos v lednu převzal do gesce také technický odbor. „Zda moje osobní zkušenost a reference mohou být posuzovány jako trestný čin, je pro mě zásadní. Zakázka byla zadána v souladu s platnými pravidly města a já se cítím v této věci nevinný,“ zdůraznil. Dodal, že k událostem v Chomutově nemá žádné informace a nebyl jejich součástí.

Bursík se dobře zná s majitelem Rocknetu Ladislavem Šmucrem. Ten patří mezi obviněné a skončil ve vazbě. V minulosti získal zakázky od Správy a údržby silnic Karlovarského kraje. Policisté se teď zajímali o sanaci skalního masivu ve Smolné Peci, informoval ředitel Správy a údržby silnic Karlovarského kraje Jiří Šlachta.

Mluvčí ODS Jakub Skyva Novinkám napsal, že jakékoli podezření na nekalé jednání je třeba řádně vyšetřit. „Ve věci jsou aktuálně činné kompetenční orgány policie. Do ukončení šetření nám nepřísluší se k věci blíže vyjadřovat,“ sdělil. Bursík sám pozastavil své členství v ODS, také rezignuje na vedení dopravní komise rady kraje.

Před soudem už stanul kvůli případu údajné manipulace veřejných zakázek státní agentury CzechTourism. Podle obžaloby měl v roce 2017 poskytnout úplatek za přidělení dotace pro spolek City Triathlon Karlovy Vary. Peníze pak prý poslal tehdejšímu manažerovi agentury Aleši Pangrácovi.

Být politikem a čerpat dotace „svého“ úřadu? Neslučitelné s dobrými mravy, zní z ODS

Domácí

Výběr článků

Načítám