Hlavní obsah

Policie chytila Čecha, který plánoval teroristický útok na Duhový Pride v Bratislavě

Policisté zadrželi na Moravě nezletilého Čecha, který se měl podílet na přípravě teroristického útoku během pochodu Duhový Pride v Bratislavě před dvěma týdny. Mladík, který skončil ve vazbě, byl členem mezinárodní skupiny, která se prý přes sociální síť Telegram chystala při akci naplánované na 20. července vraždit její účastníky.

Foto: Peter Janoviček

Duhový pochod v Bratislavě

Článek

Slovenská policie organizátory odhalila. Následně policisté zasahovali v několika evropských zemích včetně Česka, ale i USA a všechny podezřelé prý zadrželi. Podle serveru Deník N, který na zatčené Čecha upozornil, je mladík spoluzakladatelem této skupiny.

„Jednání spočívající v plánování útoku v rámci kulturního festivalu Duhový Pride Bratislava bylo předmětem prověřování v trestním řízení,“ potvrdil Deníku N vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Dragoun.

Jeden z lidí, kteří se na případu od začátku podíleli, reportérům řekl, že situace byla „velmi kritická“. „Byl tam velký rizikový potenciál, který bylo potřeba eliminovat zásahem,“ uvedl zdroj serveru.

Zatím však není jasné, jakým způsobem chtěli členové skupiny, která se dala dohromady na internetu a sociálních sítích, útok provést. Zda policisté našli při zásahu na Slovensku i u českého mladíka nějaké zbraně, to dosud neuvedli.

První český terorista Balda byl propuštěn z vězení

Krimi

Dragoun zároveň bez dalších podrobností doplnil, že český mladík není stíhaný kvůli přípravě teroristického útoku na pochod v Bratislavě, protože od něj sám dobrovolně upustil. „Trestnost činu zanikla z důvodu dobrovolného upuštění od dalšího jednání směřujícího ke spáchání činu,“ uvedl vrchní žalobce.

Zadržený Čech je ale obviněn ze založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z podpory a propagace terorismu.

Stovky mladých z celé Evropy

Byl totiž součástí skupiny, která podle slovenských policistů stála za komunikačními skupinami na internetu, kde se šířily kromě jiného nenávistné projevy a výzvy k podněcování násilí. V rámci ní pak slovenští kriminalisté zaznamenali i komunikaci o plánování teroristického útoku na účastníky festivalu Duhový Pride konaném na podporu práv queer osob. Toho se každoročně účastní cca deset tisíc lidí.

Členové skupiny podle serveru pocházeli z evropských států, USA i Ruska a v uzavřené skupině na sociální síti Telegram a na dalších platformách aktivně rozvíjeli plány, že zaútočí na muslimy, Židy, migranty nebo LGBTQ lidi.

„Tato skupina vytvořila na různých internetových platformách kanály a chatovací skupiny, kde komunikovali lidé z celé Evropy, USA a Ruské federace. Tyto kanály sloužily k šíření neonacistické symboliky, nenávistných projevů a podněcování k násilí nebo k teroristickým útokům proti menšinám,“ přiblížila už před dvěma týdny slovenská policie.

Mezi členy skupin na internetu byly prý stovky často nezletilých lidí.

Posílení opatření na Prague Pride

Kvůli tomu, co se chystalo na Slovensku, pak posílila bezpečnostní opatření také česká policie v souvislosti s chystaným festivalem sexuálních menšin Prague Pride, který se uskuteční příští týden v Praze.

Na akci bude dohlížet více policistů i kriminalistů než obvykle. Do bezpečnostních opatření se zapojí pořádkové jednotky, policisté z antikonfliktního týmu, hlídky s dlouhými zbraněmi či kriminalisté z odboru extremismu a terorismu. „Budou tam i dalších specialisté, na ochranu měkkých cílů, jež nebudeme z taktických důvodů blíže specifikovat,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Nasazený bude rovněž policejní vrtulník a zásahová jednotka.

Policisté budou dohlížet jak na doprovodné akce festivalu, tak na průvod, který centrem hlavního města projde v sobotu 10. srpna. Policie na něm očekává účast několika desítek tisíc lidí.

Rodina je tam, kde je láska. Prague Pride startuje v pondělí

Domácí

Výběr článků

Načítám