Hlavní obsah

Policejní prezident: Šéf pražské policie zůstává, má mou důvěru

Brigádní generál Petr Matějček zůstává v čele pražské policie. A to i navzdory jeho některým nepravdivým či nepřesným tvrzením týkajícím se postupu podřízených policistů ještě před tragickou střelbou na Filozofické fakultě UK loňského 21. prosince. Policejní prezident Martin Vondrášek v pondělí Novinkám sdělil, že Matějček má i nadále jeho plnou důvěru.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Policejní prezident Martin Vondrášek (vlevo) a ředitel pražské policie Petr Matějček na lednové tiskové konferenci ke střelbě na FF UK

Článek

„Spekulace o jeho (Matějčkově) údajném odchodu či odvolání z funkce považuji za čisté dezinformace, které jsme také aktivně vyvraceli. Zbytečně vnáší nejistotu do řad pražské policie i přesto, že má mou plnou důvěru,“ vzkázal Vondrášek Novinkám prostřednictvím svého mluvčího Jozefa Bocána.

Na dotaz redakce, zda je tedy závěr takový, že Matějček nebude ani odvolán z funkce, ani sám nemíní rezignovat, Bocán odpověděl jednoznačně: „Přesně tak.“

V tomtéž duchu jako policejní prezident se pak vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Jsou to pouze mediální spekulace, které nemá smysl dál komentovat,“ napsal stručně Novinkám vicepremiér.

Vědomě prý nelhal

Další komentář například k možnému pochybení Matějčka ohledně jeho nepravdivých či nepřesných tvrzení už Rakušan neposkytl. Vondrášek byl v tomto ohledu sdílnější.

„Uvědomuji si, že některá jeho vyjádření nebyla zcela přesná, nicméně jsem zároveň přesvědčen, že v žádném případě vědomě nelhal. Dokážu ale pochopit, že s ohledem na tlak, kterému je vystaven, se toto může stát,“ reagoval policejní prezident na otázku Novinek, zda mu vadí, že Matějček nemluvil v některých věcech pravdu.

Řediteli pražských policistů je v médiích i některými pozůstalými vytýkáno, že nemluvil pravdu ohledně postupu policistů přímo v budově fakulty na Palachově náměstí ještě několik desítek minut předtím, než tam masový vrah David K. (24) začal střílet.

Policisté na fakultě od počátku pátrali po nebezpečném pachateli, vedení tvrdilo opak

Domácí

Matějček mimo jiné opakovaně řekl, že policisté zhruba půldruhé hodiny před začátkem střelby hledali v budově „člověka, který chce spáchat sebevraždu“, a nikoli nebezpečného vraha.

Jenže z úředních záznamů sepsaných ještě téhož dne samotnými policisty, kteří neúspěšně pátrali po Davidovi K. přímo v budově, a také kriminalisty zasahujícími na místě vyplývá úplně něco jiného.

V dokumentech, jejichž kopie mají Novinky k dispozici, policisté shodně uvedli, že měli už v té době informace o tom, že pátrají po „nebezpečném pachateli“, podezřelém z vraždy otce či z „násilného trestného činu“, který může být ozbrojený a má psychické problémy.

„Sebevraha“ hledaly desítky policistů

O tom, že nejde „jen“ o sebevraha, svědčil i rozsah samotné policejní akce, kdy po mladíkovi v centru Prahy už dávno před střelbou usilovně pátraly desítky příslušníků policie, včetně kriminalistů v civilu, i zásahové jednotky.

Matějček rovněž tvrdil, že se policie nemohla v samotné budově dostat ke kamerovým záznamům, a tedy včas zjistit, zda už v ní náhodou David K. není.

Střelec přitom do objektu fakulty vstoupil bez povšimnutí kohokoli jen pár desítek sekund před samotnými policisty pátrajícími po něm a ukryl se na záchodech ve 4. patře. Na tomto poschodí začal o hodinu a půl později střílet po studentech a učitelích. Zahynulo jich celkem 14, dalších 25 utrpělo zranění.

Mohli vidět záznam z kamer na místě, ale šli pryč. Bezpečnostní poradce univerzity rozporuje tvrzení policie

Domácí

Vyjádření ředitele pražských policistů ohledně „zastaralého“ kamerového systému a nemožnosti prozkoumat záznamy zpětně později vyvrátila sama univerzita. Policisté na místě si podle zástupců UK vše mohli přehrát okamžitě, a to i zpětně v čase.

Deník Mladá fronta Dnes už v sobotu napsal, že podle jeho zdrojů se chystá i kvůli těmto nepravdivým výrokům Matějčkův konec ve funkci. Stane se tak prý tento týden na schůzce krajských policejních ředitelů.

Je pod obrovským tlakem

Podle Vondráška má ale šéf pražských policistů podporu nejen jeho, ale i svých podřízených, i když připustil, že je Matějček od počátku pod tlakem.

Vondrášek k tomu v pondělí ve vyjádření pro Novinky uvedl, že se s Matějčkem setkal osudného 21. prosince už krátce po oznámení střelby na FF UK přímo na místě.

„Aktivně se jako správný velitel podílel na koordinaci zásahu. Od té doby je pod obrovským tlakem prakticky neustále, nadále stojí za svými podřízenými a má zároveň jejich podporu,“ doplnil policejní prezident.

Sám Matějček, který pražské policisty vede dva roky, letos v červnu například před poslanci bezpečnostního výboru a následně novináři připustil, že všechno ohledně postupu policie v pořádku nebylo. Zároveň ale dodal, že k žádnému fatálnímu pochybení nedošlo.

Opakovaně neříkali pravdu, tepou členové bezpečnostního výboru Rakušana a policii

Domácí

Výběr článků

Načítám