Hlavní obsah

Policejní odbory couvly a zrušily plánované protesty, další odboráři to berou jako podraz

Policejní odbory couvly a zrušily protesty před Úřadem vlády v Praze, které byly naplánované na celý příští týden. Důvodem je příslib ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že členům bezpečnostních sborů porostou v příštích třech letech platy do objemu každý rok vždy o pět procent.

Foto: Aktu.cz

Protest hasičů a policistů z roku 2022

Článek

Rozhodnutí upustit od protestů ale naštvalo zástupce Unie bezpečnostních složek (UBS), tedy organizace, která sdružuje odboráře napříč sbory, nejen policisty, ale i hasiče či členy Vězeňské služby ČR a celníky. Berou to jako podraz, neskrývají rozhořčení a plánují uspořádat vlastní protestní akci.

Předseda největšího Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOSP) Tomáš Machovič ještě minulý týden ve středu Novinkám potvrzoval, že se jeho členové i za masivní podpory zástupců UBS chystají minimálně na týdenní protesty v termínu od 16. do 20. září, které se mohou protáhnout ještě do dalších dvou až tří týdnů.

Důvodem byl nesplněný veřejně deklarovaný slib Rakušana z počátku roku, že členové bezpečnostních sborů dostanou od října na platech přidáno deset procent. Teď se zdá, že zástupcům NOSP stačí ministrův příslib z konce minulého týdne o tom, že navýšení bude v příštích třech letech každoroční, a to vždy o pět procent do objemu platů, a začne od ledna.

Odbory mají příslib růstu platů, reagoval Rakušan na chystaný protest policistů

Domácí

„Já nabízím pět procent do objemu v roce 2025, pět procent do objemu v roce 2026 a pět procent do objemu v roce 2027,“ řekl Rakušan v rozhovoru pro ČTK vydaném v sobotu s tím, že vláda poprvé nabízí záruku, že platy porostou tři roky po sobě.

Hlasování proti protestům

„Členská základna, konkrétně více než dvě třetiny, rozhodla, že půjdeme jinou formou vyjednávání po příslibu pana ministra v rámci střednědobého výhledu navýšit platy o pět procent do objemu,“ řekl v pondělí Novinkám šéf NOSP Machovič.

Potvrdil, že odbory měly vše k protestům připravené včetně plánované účasti stovek lidí, transparentů i záboru místa před Strakovou akademií, tedy před sídlem vlády. Vše se ale změnilo po pátečním hlasování členské základny. „Proto jsem na základě jejího usnesení zábor a oznámení té protestní akce v neděli odvolal,“ uvedl Machovič.

Připustil, že odboráři nejsou sice úplně spokojení s pětiprocentním navýšením, ale že ministerstvo postupně plní své sliby a požadavky odborů, ať už jde o vrácení příspěvku na stravování, doplnění rozpočtu na letošní rok na fungování bezpečnostních sborů a jeho navýšení na příští rok.

„Ve slibu pana ministra navýšení o pět procent v objemu v příštích třech letech vidíme prostor pro další vyjednávání, a to i po případné změně současné vlády,“ podotkl. Zároveň přiznal, že reakce některých policistů na nynější krok odborů zrušit týdenní akci jsou negativní a oni neskrývají rozhořčení.

Tajná čtvrteční schůzka

Postup jím vedeného NOSP šokoval a rozčílil zástupce menší odborové organizace - Unie bezpečnostních složek, která sdružuje zhruba 6500 lidí z řad různých bezpečnostních sborů. Její předseda Aleš Lehký vidí za tak náhlou změnou v postoji policejních odborů čtvrteční „soukromou tajnou schůzku“ Machoviče u ministra vnitra, o kterou prý šéf NOSP sám požádal. Načež v pátek zástupci základních organizací NOSP odhlasovali, že protesty nebudou a lepší variantou jsou další jednání u stolu.

„On přesvědčoval lidi, ať to stopnou, ať se hlasuje proti (protestům). A ve finále dopadlo hlasování skoro půl na půl, žádné dvě třetiny. Cca 4500 lidí hlasovalo pro protesty a 5500 proti nim,“ doplnil Lehký.

„Jeho“ odbory připraví vlastní akci. „V nějakém nejbližším termínu do měsíce to spustíme a sejdeme se před ministerstvem vnitra. Dali jsme do toho docela dost peněz, ať už jde o propagaci, prapory, plakáty či kšiltovky. A naši lidé nejsou spokojení s tím výsledkem. Slib ministra je úplně o ničem. Je to něco, co nemůže dodržet,“ má jasno Lehký.

Policisté budou minimálně týden protestovat před Úřadem vlády

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám