Hlavní obsah

Policejní odbory chystají protesty, mluví i o „modré chřipce“

Odborové organizace zastupující české policisty, hasiče, celníky a členy vězeňské služby chystají v týdnu před zářijovými krajskými volbami protesty před Úřadem vlády a ministerstvy vnitra a spravedlnosti. Důvodem jsou klesající platy zaměstnanců bezpečnostních složek a zatím nesplněné sliby šéfa resortu vnitra Víta Rakušana (STAN) o jejich desetiprocentním zvýšení od letošního října. Šéf odborů zmínil i „modrou chřipku“, kdy lidé ve velkém počtu nechodí do práce a jdou na neschopenku.

Foto: Aktu.cz

Dřívější protest hasičů a policistů v Praze proti povinnému očkování

Článek

„Protestní akce před Úřadem vlády a ministerstvy vnitra a spravedlnosti se zúčastní lidé, kteří nebudou ve službě, protože ze zákona nesmíme stávkovat. Budeme tam x hodin, tak dlouho, dokud nenajdeme nějaké vhodné řešení,“ řekl ve čtvrtek Novinkám předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič.

První z protestních akcí se podle něj uskuteční buď přímo v týdnu před krajskými volbami, které jsou naplánovány na 20. a 21. září, nebo už v předchozím týdnu. O přesném termínu se prý zatím jedná kvůli náročnosti příprav.

Nepůjde ale o jediný protest. „Nemáme nikde stanovenou lhůtu, že ta dlouhodobá protestní akce bude týden, čtrnáct dnů či měsíc, tedy kdy protesty skončí,“ upozornil Machovič.

Stovky policistů odejdou, čekejte velké protesty, hrozí odbory kvůli platům

Domácí

Akci prý naplánovali záměrně před volbami do krajských zastupitelstev a do jedné třetiny Senátu, aby se politici zamysleli, co pro ně bezpečnost skutečně znamená.

„Nepočítáme, že tam budou desítky tisíc lidí, ale dost příslušníků policie, hasičů, vězeňské služby a dalších sborů, aby poklidně ukázali, že to skutečně s bezpečností myslíme vážně,“ poznamenal šéf policejních odborů.

Ve hře je i „modrá chřipka“

Předseda další odborové organizace, Unie bezpečnostních složek, Aleš Lehký chce, aby případné protesty byly vidět, například když do Prahy zamíří nějaká mezinárodní delegace.

„Je pravda, že na podzim budeme muset přitvrdit. V hlavě máme vlnu týdenních protestů,“ uvedl Lehký.

Zmínil také takzvanou modrou chřipku, tedy že by policisté ve větším počtu z důvodu „nemoci“ nedorazili do práce. „Jestli se jednotlivci rozhodnou nenastupovat do služby z důvodu nemoci, bude to jejich rozhodnutí, my to organizovat nemůžeme,“ popsal Lehký.

Jak už Novinky tento týden informovaly, až stovky policistů v současnosti uvažují o tom, že do konce roku opustí řady sboru kvůli stále klesajícím platům a nejasnostem, zda se stávající situace změní k lepšímu.

Podle Machoviče vyčkávají do 22. srpna, kdy budou mít šéfové odborů další schůzku s Rakušanem, a právě na ní budou jednat o možném zvýšení platů. Ministr k tomu Novinkám v úterý sdělil, že má pak v plánu tuto věc řešit na vládě v srpnu a září.

Ministr slibů

„Musíme počkat, co ministr řekne, potom uvidíme,“ poznamenal k tomu Lehký.

Rakušan už v lednu na setkání s občany v Karviné uvedl, že plánuje navýšení peněz na platy bezpečnostních sborů o deset procent ještě na podzim.

Že by se tak mělo stát už od října, to někteří koaliční ministři v čele se šéfem resortu práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) nepředpokládají. Hovoří nejdříve o lednu, což se policistům a jejich odborům nelíbí. Pokud se podle Machoviče s ministrem nedohodnou nebo on pak neuspěje na vládě, zahájí dlouhodobé protesty.

„Policisté a hasiči mají na protesty právo a ministerstvo vnitra tento fakt samozřejmě respektuje,“ sdělil ve čtvrtek Novinkám mluvčí resortu Adam Rözler.

Ministerstvo vnitra dostalo z rozpočtu 1,95 miliardy navíc

Domácí

Výběr článků

Načítám