Hlavní obsah

Pokuty za přestupky se ze sociálních dávek nebudou strhávat, rozhodl Ústavní soud

Brno

Hříšníci, kteří pobírali dávky a zároveň se dopouštěli přestupků, už se nebudou muset bát, že jim stát část prostředků strhne. Ústavní soud totiž zrušil část zákona, která umožňovala zabavení části dávek pomoci v hmotné nouzi, tedy příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení, jako náhradu za nezaplacené pokuty z přestupkového řízení.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

Plénum soudu se soudcem zpravodajem Josefem Fialou se problematikou zabývalo na základě návrhu sedmnácti senátorů. Ti upozorňovali, že sankce dopadají nejen na pachatele přestupku, ale i na další osoby v jeho domácnosti, čímž se z takové situace stává kolektivní trest.

Podle dosavadní praxe mohly být takto inkasovány pokuty za přestupky proti veřejnému pořádku a občanskému soužití, ale také třeba za zanedbáváni péče o povinnou školní docházku. Obce podle zákona informovaly úřady práce, které pak rozhodovaly o srážkách. Pokud bylo mezi společně posuzovanými osobami nezaopatřené dítě, musela dávka zůstat nejméně ve výši jeho životního minima.

Soudci sice uznali, že cílem bylo dosáhnout, aby se příjemci dávek nedopouštěli protizákonného jednání a byli motivováni k integraci zpět do společnosti, ovšem současný postup byl příliš tvrdý a neprošel podle soudu testem nezbytnosti.

ÚS: Jsou i šetrnější metody

„Podstatou poskytování dávek pomoci v hmotné nouzi je zajištění takové úrovně hmotného zabezpečení, aby oprávněné osoby mohly vést alespoň elementárně důstojný život bez „automatického“ vyčlenění ze společnosti či ztráty veškeré osobní autonomie. Napadená úprava v konečném důsledku zasahovala do samotné podstaty práva na pomoc v hmotné nouzi jakožto sociálního práva,“ konstatovali při zrušení části zákona soudci.

„Zákon o pomoci v hmotné nouzi totiž obsahuje jiné, šetrnější mechanismy pro srážky dávek, které byly například přiznány neprávem. Tato existující úprava je pro případné srážení dávek dostatečná a současně zaručuje zachování alespoň minimálního příjmu příjemcům dávek. Jde tak zjevně o šetrnější přístup k ústavně zaručenému právu na pomoc v hmotné nouzi,“ dodali soudci.

Porodní asistentky mohou vést domácí porody, rozhodl Ústavní soud

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám