Hlavní obsah

Pokutu za odmítnutí evakuace dát nelze, platit záchranu by pak ale lidé měli, shodují se experti

Pokutovat lidi, kteří odmítnou evakuaci, by i při vyhlášení stavu nebezpečí bylo problematické, shodují se odborníci na trestní právo. V zákoně o integrovaném záchranném systému, který počítá až se stotisícovou pokutou, tuto možnost nepodporuje znění legislativy. Dotyční by ale mohli zaplatit výdaje spojené s jejich případnou pozdější záchranou. Stotisícová pokuta se ovšem týká hazardérů, kteří se vydávají do bouřlivých vod na plavidlech.

Foto: David W Cerny, Reuters

Evakuační vrtulník létá nad Jeseníkem, aby vysvobodil lidi uvězněné velkou vodou, kteří se neevakuovali.

Článek

Podle advokáta Radka Ondruše vymáhat evakuaci pod hrozbou pokuty není možné. V zákoně stojí, že „fyzická osoba je povinna strpět omezení vyplývající z opatření stanovených při mimořádné události a omezení nařízená velitelem zásahu při provádění záchranných a likvidačních prací“.

„Omezením se rozumí, že má osoba někam omezen vstup. Ale pokud by se měla evakuovat, tak to není omezení, ale příkaz,“ řekl Právu a Novinkám Ondruš, který dříve působil i na Nejvyšším státním zastupitelstvu.

Za pravdu mu dává i šéf Unie státních zástupců Tomáš Foldyna. „Ačkoli k tomu není judikatura, obával bych se, že výklad zákona může být zužující. A pokud by to mělo být o tom, nutit někoho opustit vlastní majetek, pak to může být nad rámec kompetencí správních orgánů. Toto riziko bych tam vnímal,“ sdělil Právu a Novinkám.

Počkáme, co bude. Část lidí z Troubek evakuaci odmítá

Domácí

„Ale je věcí zdravého rozumu, aby výzvy k evakuaci lidé uposlechli. Komplikovat záchranářům život, protože v jednu chvíli odmítnu opustit svůj dům a pak si budu volat o pomoc, aby si pro mě přiletěli vrtulníkem, mi připadá na hlavu,“ dodal.

Zaplatit vrtulník

Podle Ondruše by se ale v případě lidí, kteří odmítnou evakuaci, mohl uplatnit postih za zneužití integrovaného záchranného systému. Podobně jako když někdo zbytečně povolá hasiče.

„Pokud neuposlechnou výzvu k evakuaci, ale pak je hasiči budou muset vyzvedávat vrtulníkem z korun stromů nebo ze střech, a ten vrtulník bude navíc zapotřebí někde jinde, tak by to měli zaplatit. To jsou náklady, které vyvolali, a způsobují tím státu škodu. A dokonce stát má povinnost tu škodu vymáhat,“ poznamenal.

Vstoupil u Svitavy do zakázané oblasti a utrhl se s ním břeh. Málem ho to stálo život

Krimi

Neumí si ani představit, že by hasiči během výzev k evakuaci ve vypjaté situaci řešili s lidmi náležitosti ohledně následného pokutování, například že by je ztotožňovali.

„A rozdávat pokuty po povodni by jen budilo zlé emoce, obzvláště pokud by se ukázalo, že záchranářský zásah ani nebyl zapotřebí. Pamatuji i na rok 1997. Jsou tam silné emoce, ti lidi jsou vystresovaní, bojí se, že je někdo vykrade, bojí se přesunu, často to jsou staří lidi. V praxi by je asi hasiči měli předem seznámit s tím, že nikdo nemá právo je odtáhnout, ale pokud je bude muset někdo zachraňovat, tak si to zaplatí,“ navrhl.

Na paddleboardisty, kajakáře či kanoisty, kteří si chtějí při záplavách zažít adrenalin, se vztahuje zákon o vnitrozemské plavbě, který zakazuje plavbu na plavidlech při vyhlášení 2. a 3. stupně povodňové aktivity. Sankce činí rovněž až sto tisíc korun.

Rozvodněnou Odru splouvali paddleboardisté, ven z vody je hnala policie

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám