Hlavní obsah

Pokud stát získá majetek i se zástavním právem, zástava dál trvá, rozhodl Ústavní soud

Brno

Plénum Ústavního soudu zrušilo ve středu část zákona o majetku České republiky týkající se zástavního práva k soukromému majetku, který propadne státu. Podle původního ustanovení zástavní právo při přechodu majetku na stát zanikalo. To už po zásahu soudců neplatí.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Plénum Ústavního soudu

Článek

Rozhodnutí má ale vliv jen na starší spory, nová pravidla s trvající zástavou počítají. Návrh na zrušení sporné pasáže podal Nejvyšší soud v případu muže, který byl odsouzen za krácení daní a jeho nemovitosti poté propadly státu. Ještě předtím si ale vzal milionový úvěr, za který ručil domem a pozemky.

Poté, co jeho majetek propadl státu, už se banka marně pokoušela uplatnit svůj nárok, ale u soudů neuspěla. Banka se nakonec obrátila s dovoláním k Nejvyššímu soudu, který pak případ posunul k Ústavnímu soudu s návrhem na zrušení příslušné části zákona s tím, že porušuje právo na ochranu majetku. Plénum pak návrhu vyhovělo.

Jak při vyhlášení uvedl soudce zpravodaj David Uhlíř, pokud je dříve propadlý majetek doposud ve vlastnictví státu, mohou věřitelé svůj nárok uplatnit. „Pokud v mezidobí stát majetek prodal, tak je třeba chránit dobrou víru nabyvatele,“ dodal Uhlíř.

Tuneláře soudili 22 let. Za šnečí tempo justice si podle ÚS zaslouží nižší trest

Krimi

Výběr článků

Načítám