Hlavní obsah

Počet obyvatel Česka v prvním pololetí klesl

Aktualizováno

Počet obyvatel České republiky se během prvního pololetí letošního roku snížil o 21 486 na 10 879 069 osob. Oznámil to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Na vině je jak přirozená změna, tak migrace.

Foto: Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku

Článek

„Zatímco pokles přirozenou změnou byl zaznamenán ve všech měsících prvního pololetí, v případě zahraniční migrace bylo její saldo záporné pouze v březnu, avšak výrazně o 41 800 osob,“ uvedli statistici, podle nichž saldo souviselo především s ukončením pobytu osobám, jimž na konci března skončila platnost dočasné ochrany a nepožádaly si o její prodloužení. Vesměs se jednalo o občany Ukrajiny napadené Ruskem.

Od ledna do června se v ČR narodilo 41 574 dětí a zemřelo 55 503 lidí. I přesto, že letos za prvních šest měsíců zemřelo méně lidí než ve stejném období loni, pokračující propad porodnosti byl ještě výraznější, meziročně o 4500 dětí.

„S obdobnou intenzitou přitom počet narozených klesl již v předchozích dvou letech,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Praha bude v roce 2050 až dvoumilionovou metropolí, uvádí prognóza

Domácí

V rámci migrace klesl počet lidí za první pololetí o 7557 osob. Přistěhovalo se 62 670 lidí, odstěhovalo se 70 227 osob. Počet přistěhovalých byl meziročně nižší o téměř 14 tisíc lidí. Pokračoval tak pokles zaznamenaný v letošním prvním čtvtletí.

Z dat statistiků rovněž plyne, že mimo manželství se narodilo 47 procent dětí. Sňatek uzavřelo 18 618 párů, rozvedlo se 10 459 manželství.

Počet obyvatel Česka klesl, Ukrajinci odcházejí

Domácí

Výběr článků

Načítám